Stigle neobvezujuće ponude za Đuru Đakovića

Dokapitalizacija
Đuro Đaković grupa u srijedu je objavila da je zaprimila neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom.

“Nastavno na ranije objavljeni javni poziv za sudjelovanje u restrukturiranju Đuro Đaković grupe d.d. dokapitalizacijom, Uprava obavještava da je društvo zaprimilo neobvezujuće ponude od potencijalnih investitora. Društvo će u idućim danima razmotriti pristigle ponude te odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja”, navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi, u kojoj se ne iznose nikakvi detalji o pristiglim ponudama.

Uprava, naime, “dodatno naglašava da su zaprimljene ponude potencijalnih investitora isključivo neobvezujuće naravi te da bilo kakva odluka o restrukturiranju Đuro Đaković grupe dokapitalizacijom spada isključivo u domenu glavne skupštine, odnosno dioničara društva”. “Nastavno na navedeno, smatramo da bi objava bilo kakve dodatne informacije u ovom trenutku mogla djelovati zbunjujuće i obmanjujuće na investicijsku javnost. Društvo će i dalje o svim relevantnim činjenicama pravovremeno izvješćivati investicijsku javnost”, zaključuje se u objavi.

Inače, Đuro Đaković grupa je sredinom lipnja objavila javni poziv za neobvezujuće iskazivanje interesa investitora za sudjelovanje u restrukturiranju te grupacije dokapitalizacijom, za što su zainteresirani pisma namjere mogli poslati do 13. srpnja.

Kako je kompanija krajem srpnja objavila u polugodišnjem financijskom izvješću, “javni poziv pokazao da postoji interes potencijalnih investitora i do kraja godine očekuje se nastavak ovoga procesa koji bi trebao dovesti do obvezujuće ponude za ulaganje”.

Iz kompanije nije bilo službenih objava ili potvrda tko je iskazao interes, dok su neki mediji prenosili da je zaprimljeno sedam pisama namjere, od kojih se šest odnosi na predmet natječaja, dakle dokapitalizaciju, a jedna je bila za posredovanje u traženju potencijalnih investitora te je eliminirana iz daljnjeg postupka.

Tako je “Poslovni dnevnik” krajem kolovoza prenio da su tri tvrtke izravno iskazale zanimanje, dok su ostale ponude predali odvjetnički uredi ili konzultanti, ne navodeći koja zastupaju. Taj je poslovni list pritom prenio su tri tvrtke koje su iskazale zanimanje grupacija DIV Tomislava Debeljaka, potom grupacija PPD, odnosno Energia naturalis Grupa, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, te slovenska grupacija Iskra, čiji je vlasnik Dušan Šešok, nekadašnji ministar financija u slovenskoj vladi. “Poslovni dnevnik” tada je prenio i da su mu iz sve tri tvrtke potvrdili da su iskazali početni interes, a najavio je i da će kandidati koji su snimali Đuru Đaković grupu biti pozvani da do 15. rujna dostave prve, neobvezujuće ponude.

Za cijeli je postupak bila važna i glavna skupština Đuro Đaković grupe koja je održana krajem kolovoza, a na kojoj nije prihvaćen prijedlog da se dosadašnji gubici pokriju iz temeljnog kapitala.  Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković grupe, država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd.

Grupacija Đuro Đaković je i u prvom polugodištu ove godine poslovala s gubitkom koji je, prema financijskom izvješću objavljenom krajem srpnja, iznosio 25,4 milijuna kuna, što je 12 milijuna kuna veći gubitak u odnosu na isto razdoblje lani.

You may also like

0 comments