Stier očekuje da će SAD i dalje podržavati stabilnost jugoistoka Europe

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako očekuje da će Sjedinjene Države i dalje nastaviti podržavati stabilnost na jugoistoku Europe te da i EU mora u tom području imati aktivniju ulogu.

“Očekujem da će Sjedinjene Države i dalje razvijati politiku koja će podupirati stabilnost jugoistočne Europe”, rekao je Stier u izjavi za novinare u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Na upit je li hrvatska diplomacija već uspostavila kontakt s novom američkom administracijom, Stier je rekao da je pomoćnik ministra Gordan Bakota bio u Washingtonu na dan inauguracije Donalda Trumpa i da je imao niz sastanaka.

“Imamo komunikaciju, nastavit ćemo raditi s novom administracijom kao što smo i dosad imali dobru suradnju sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Stier.

Istaknuo je da i Europska unija mora imati aktivniju ulogu na jugoistoku Europe.

“Na međunarodnom planu postoji vakuum i ako EU ne bude nazočna drugi će akteri pokušati nadoknaditi tu prazninu, zato je potrebno imati jači angažman EU-a. Naravno da će onda i Hrvatska kao članica EU-a s našim partnerima razvijati i definirati takvu politiku u jugoistočnoj Europi”, kazao je hrvatski ministar.

Stier će tijekom ministarskog sastanka imati i bilateralni susret s prvim potpredsjednikom Europske komisije Fransom Timmermansom.

Na pitanje hoće li s njim razgovarati o arbitraži sa Slovenijom, Stier je rekao da je tu riječ o kontinuiranom dijalogu s Europskom komisije.

“S potpredsjednikom Timmermansom razgovarao sam i na Malti na neformalnom ministarskom sastanku. Sasvim sigurno je da je jedna od tema i naši bilateralni odnosi sa susjedima, pa tako i sa Slovenijom”, rekao je Stier.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a na svom sastanku raspravljaju o stanju u Ukrajini i provedbi reformskog programa u toj zemlji.

“Ukrajina mora provesti reforme, pogotovo na području pravosuđa i pravne države, a EU mora ispuniti svoje obveze što se tiče liberalizacije viznog režima i ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini”, kaže Stier.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da ima nejasnoća tko je odgovoran za nove nasilne incidente u području Donbasa te da se njegova zemlja protivi bilo kakvom slabljenju sankcija protiv Rusije.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da sve strane moraju poštovati sporazum iz Minska i da će EU i dalje ustrajati na nepriznavanju nezakonite ruske aneksije Krima.

Mogherini je kratko izvijestila šefove diplomacija o razvoju događaja u okviru dijaloga između Srbije i Kosova, ali o tome nije bilo rasprave.

(Agencije)

You may also like

0 comments