Hrvati neće pasti na provokacije i moraju ostati mirni, rekao je u nedjelju ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier ocijenivši da kanal za dijalog sa Srbijom treba ostati otvoren, ali je očito da to nije sadašnji šef diplomacije Ivica Dačić koji Hrvatsku optužuje za fašizaciju.

U središnjem dnevniku HRT-a Stier je komentirao novi val optužbi iz Beograda Hrvatskoj za veličanje fašizma podsjetivši da je kardinala Alojzija Stepinca 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim sveti Ivan Pavao II. “Što će sada Dačić reći, da je sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim ratnog zločinca (…) da je sveti Ivan Pavao II. fašist”, zapitao je Stier.

Smatra da Dačića ne zanimaju činjenice već želi nametnuti, po onom “starom komunističkom šablonu”, ideju o genocidnosti svih Hrvata. “Moja poruka hrvatskim građanima je da moraju biti mirni. Mi imamo hrvatsku državu, imamo hrvatsku vladu”, rekao je Stier i dodao da Hrvati “neće pasti na te provokacije”.

Nakon otkrivanja spomenika blaženom kardinalu Alojziju Stepincu u četvrtak, uoči 57. godišnjice njegove smrti 10. veljače 1960., Dačić je optužio Hrvatsku za podizanje spomenika “ratnom zločincu”, nakon čega je Stier odbio Dačićev prijedlog za bilateralni sastanak. “Naravno da sam odbio taj sastanak. Mi trebamo imati dijalog s Beogradom, mi imamo kanal za dijalog, no očito je da Dačić nije taj kanal za dijalog”, rekao je Stier.

Dačić se u izjavi novinarima u nedjelju pohvalio da dolazi iz obitelji koja se borila protiv fašista, a da je Stier iz ustaške obitelji, no da je unatoč tome bio spreman za dijalog i sastanak s hrvatskim šefom diplomacije te je upitao zašto Europska unija o svemu šuti. Ranije u nedjelju hrvatski šef diplomacije je rekao da su napadi iz Beograda dio predizborne kampanje u Srbiji.

Related Posts