Home Politika Stier: NATO želi i dalje ostati angažiran i prisutan u JI Europi

Stier: NATO želi i dalje ostati angažiran i prisutan u JI Europi

by admin

NATO i unutar njega Sjedinjene Države žele i dalje ostati vrlo angažirani i prisutni na jugoistoku Europe i pridonijeti stabilnosti tog dijela kontinenta, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nakon sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje. 

“NATO savez i naši američki saveznici unutar tog pakta žele i dalje ostati vrlo angažirani i prisutni na jugoistoku Europe i pridonijeti stabilnosti ovog kuta kontinenta”, istaknuo je ministar Stier na tiskovnoj konferenciji po završetku sastanka.

Na sastanku je razmotrena aktualna politička situacija na jugoistoku Europe, tekući sigurnosni izazovi s kojima se suočavaju države tog prostora, poput hibridnih prijetnji, terorizma, ali i drugih prijetnji s kojima se treba zajednički suočiti, rekao je Stier.

Američko-jadranska povelja (A5) je inicijativa osnovana 2003. u svrhu afirmiranja euroatlantskih integracija na jugoistoku Europe i s krajnjim ciljem ulaska država članica u NATO savez.

Zagrebačkom sastanku prisustvovao je predstavnik SAD-a, te ministri vanjskih poslova članica povelje – Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Prisustvovali su i predstavnici Kosova, Slovenije i Srbije, država promatrača.

“Na sastanku je pozdravljeno očekivano skoro članstvo Crne Gore u NATO savezu, te smo se dotaknuli i odnosa Makedonije s tim paktom i njezinom aspiracijom za članstvom koju mi podržavamo, kao i euroatlantski put Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar, naglasivši kako punopravno članstvo u Povelji ostaje otvoreno i ostalim zemljama jugoistoka Europe koje pokažu interes.

“Pozdravljamo činjenicu da je dolaskom na današnji sastanak Srbija pokazala namjeru da surađuje s NATO savezom i to je i u našem interesu”, istaknuo je Stier.

Ovim skupom je ujedno i označen završetak hrvatskog presjedanja Poveljom tijekom 2016., dodao je hrvatski ministar, a iduće će ga godine preuzeti Makedonija.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki izrazio je vjeru da će njegova država slijediti euroatlantski put Hrvatske, te je naglasio činjenicu da će Zagreb biti “kontaktno veleposlanstvo” za makedonsko pristupanju NATO savezu u 2017. godini.

“Makedonsko presjedanje Poveljom će na prvo mjesto staviti pitanje susjeda i odnosa s njima, jačanje naše sigurnosne suradnje i put prema zajedničkom prosperitetu”, istaknuo je Poposki.

“Na kraju dana, što bolji odnos, stabilnost i predvidljivost imamo kao regija, bolje će biti svima nama”, zaključio je makedonski ministar.

(Agencija)

Related Posts