Stier: Hrvatska ne želi biti čuvar vanjskih granica EU-a

Hrvatska ne želi biti čuvar vanjskih granica EU-a jer joj je u strateškom interesu da se granica stabilnosti i napretka na jugoistoku Europe proširi, što se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, izjavio je u četvrtak novi ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nakon preuzimanja dužnosti u MVEP-u.

“Hrvatska je kroz svoju povijest bila dugo čuvar nekih granica. Nama nije u interesu biti čuvar vanjske granice EU-a nego želimo da se granica stabilnosti i prosperiteta proširi. To je u hrvatskom nacionalnom interesu”, istaknuo je novi ministar.

“U našem je interesu da se cijeli prostor jugoistoka Europe europeizira, a Hrvatska je sasvim sigurno kao članica EU-a i NATO-a faktor stabilnosti i europeizacije cijelog tog prostora”, rekao je Stier novinarima govoreći o prioritetima vanjske politike.  ”

Novi šef hrvatske diplomacije naglasio je kako je europski put BiH prioritet. “Unutar toga, naravno, zauzimat ćemo se i dalje za poštivanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, ravnopravnosti svih građana BiH”, rekao je.

Istaknuo je i kako će Hrvatska ustrajati da sve države u procesu pristupanja Uniji ispune kriterije. “U istupanju prema Srbiji, prema drugim državama koje su u procesu pristupanja, naravno da inzistiramo na ispunjavanju kriterija, ali isto tako u tome želimo pomoći”, kazao je Stier i obećao da će se raditi na stvaranju klime suradnje i pronalaženju rješenja za sva otvorena pitanja.

Kovač ponosan na svoj rad

Dosadašnji ministar Miro Kovač čestitao je Stieru na imenovanju za potpredsjednika vlade i ministra vanjskih i europskih poslova.

“Uvjeren sam da će gospodin Stier svojim iskustvom voditi jednu usklađenu, efikasnu vanjsku i europsku politiku. Ja sam mu prenio svoje iskustvo. Izvršili smo primopredaju sukladno hrvatskim zakonima, sukladno hrvatskim propisima. Osobno sam zadovoljan sa svojim radom”, rekao je Kovač novinarima.

“Ponosan sam na to da smo napravili dobre stvari na području vanjske i europske politike”, kazao je. “Napravljen je iskorak na formuliranju hrvatskih stajališta u okviru vanjske i europske politike, korak ka emancipaciji Hrvatske u okviru EU-a i svjetske politike”.

Kovač je najavio da će za koji dan aktivirati svoj zastupnički mandat te da će i kao zastupnik nastaviti djelovati, među ostalim, i na području vanjske i europske politike.

Osvrnuvši se na izbore, Stier je rekao da su hrvatski građani pokazali veliku zrelost u trenutku kada na Zapadu rastu radikalizam i populizam.

“Odbacili su svaki radikalizam i na ovim izborima izabrali vladu koja ima vrlo jasnu europsku, euroatlantsku orijentaciju. To je volja hrvatskih birača i to i nama jednu snagu u našem vanjskopolitičkom pozicioniranju na jugoistoku Europe, u srednjoj Europi i unutar EU-a i NATO-a”, zaključio je Stier.

(Agencije)

You may also like

0 comments