Home Energetika Štern ponovno predložio spajanje INA-e i MOL-a u jednu kompaniju

Štern ponovno predložio spajanje INA-e i MOL-a u jednu kompaniju

by Energypress.net

INA, HEP i energetska neovisnost Hrvatske – teme su stručne rasprave koju je organizirao SDP. U raspravi sudjeluju Mladen Pejnović, Pavle Uroda, Davor Štern, Branko Grčić, Peđa Grbin, Goranko Fižulić i Predrag Sekulić.

Važan stup hrvatske vizije 21. stoljeća je i energetska neovisnost i oko nje moramo imati nacionalni konsenzus, izjavio je predsjednik stranke Davor Bernardić otvarajući raspravu. Iznio je stav stranke da se privatizacija nHEP-a ne smije omogućiti prvenstveno jer do sad nisu vidjeli da Vlada ima jasan plan oko otkupa Ine. Zadatak odgovorne vlasti je da više sluša i više čuje. Pozivam sve odgovorne u Hrvatskoj da postignemo konsenzus oko Ine i HEP-a, istaknuo je Bernardić.

Za Grčića je ključno pitanje želi li MOL uopće prodati Inu. Postavlja se pitanje ako želimo renacionalizaciju Ine je li to u ovom trenutku moguće, dodao je. Odgovorio je i na prozivke da je pitanje prodaje HEP-a inicirano u vrijeme njihove vlade. Rekao je kako su tada za cilj imali daljnje ulaganje u HEP, a ne prodaja i punjenje proračuna.

Rekao je i kako imaju alternativni model. Taj model ne uključuje privatizaciju HEP-a, već model kako osigurati da HEP iz toga profitira. To može biti široki energetski holding, dodao je Grčić.

Prema mišljenju Davora Šterna još uvijek postoji rješenje za spajanje Ine i MOL-a u zajedničku kompaniju i upravo ta kompanija bila bi rješenje ove situacije. Kao jednu od mogućnosti vidi u pronalasku strateškog partnera, a njaboljom smatra stvaranje energetskog holdinga, za što imamo, kaže, primjere iz Austrije, Njemačke i Italije. Dotaknuo se i pitanja sukoba interesa u slučaju ministrice Martine Dalić za koji kaže da ne postoji. Izrazio je zadovoljstvo ovim skupom, jer kaže, jedino što želi je da se u ovaj proces uđe “hladne glave” jer je ključan za budućnost zemlje.

Related Posts