Home Geopolitika Stefanović najavljuje prosvjednu notu radi izbjeglica

Stefanović najavljuje prosvjednu notu radi izbjeglica

by Agencije

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj zbog incidenta u kojem je, kako tvrdi, više hrvatskih policajaca u ponedjeljak ušlo na teritorij Srbije kod graničnog prelaza Berkasovo, te da su pri tome napali novinare koji su izvještavali o izbjegličkoj krizi.

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, Stefanović je najoštrije osudio ulazak hrvatskih policajaca na teritorij Srbije u ponedjeljak tijekom dana, ocjenivši da je time bio ugrožen teritorijalni suverenitet Srbije. Stefanović je, kako prenosi RTS, rekao da će tražiti objašnjenje hrvatske strane, a ako se nešto slično bude ponovilo “policija Srbije morat će reagirati””.  Stefanović je ranije na tiskovnoj konferenciji naveo da su napadnuti fotoreporter AFP-a Andrej Isaković, snimatelj Reutersa Branko Filipović, kamerman Al Jazzeere Boško Branković, te jedan slobodni novinar iz Velike Britanije, dok je Filipović dobio više udaraca.

Naglašavajući kako Srbija želi normalne odnose sa Hrvatskom, Stefanović je rekao kako takvo ponašanje Hrvatske nije dobrosusjedsko niti može pridonijeti poboljšanju situacije sa migrantima.
Ministar je najavio da će zbog ovog incidenta Srbija uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj, istaknuvši kako je i po zaključcima srpske policije, ali i snimcima koje su napravili mediji, “jasno da su hrvatski policajci bili na srpskom teritoriju”.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je, komentirajući incident na granici, izjavio kako hrvatski policijaci nisu nikada bili na srbijanskoj strani. Pojedini beogradski tiskani mediji u utorak na naslovnicama posvjećuju veliku pozornost incidentu na srpsko-hrvatskoj granici uz ocjene da se dogodio “skandal” te da su “uz migrante pod palicama i novinari”. “Hrvati su ušli na naš teritorij i napali snimatelje i fotoreportere jer su snimalai nasilje, i oteli im fotoaparate”, navodi Blic. List Politika piše kako je “tisuće izbjeglica u blatu i po kiši do kasnih popodnevnih sati čekalo da ih Hrvatska propusti”, te da će Zagrebu biti upućena “prosvjedna nota zbog napada na novinare”. Tabliod Informer uz izvješće o migrantskoj krizi piše kako je “u Srbiji zaglavljeno 20.000 izbjeglica”, te da “Hrvataka malo otvori, a malo zatvori granicu”. Beogradski list Danas na naslovnici navodi kako “Zagreb šalje 5.000 izbjeglica, Beč prima 1.500, a Ljubljana u nevolji” uz naslov “Milanović ne vidi eskalaciju”.

Related Posts