Stečajni zakon donijet će novu nezaposlenost, ali neće riješiti pitanje naplate

Prema novom Stečajnom zakonu, koji stupa na snagu 1. rujna, Fina će biti dužna pokrenuti postupak stečaja za sve poslovne subjekte blokirane duže od 120 dana, a takvih je krajem lipnja bilo 19.646 s ukupnim dugom od 19,2 milijarde kuna, podsjećaju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u kojoj ocjenjuju da će provođenje novog zakona u kraćem roku drastično smanjiti vrijednost neizvršenih obveza kao statističkog podatka, ali neće automatski značiti i poboljšanje sustava međusobnih plaćanja.

Iz HGK u srijedu objavljenom priopćenju navode kako se, u očekivanju stupanja na snagu novog Stečajnog zakona, vrijednost neizvršenih obveza poslovnih subjekata “nastavlja kretati tromo” – nakon blagog porasta u svibnju, u lipnju je zabilježeno blago smanjenje (za 1,1 posto) do razine od 27,7 milijardi kuna. Pritom je glavnina, odnosno 24,1 milijarda kuna (86,7 posto ukupne vrijednosti svih neizvršenih osnova za plaćanje) neplaćenih obveza dug poslovnih subjekata koji su blokirani duže od 360 dana, a 19,3 milijarde kuna duguju društva bez ijednog zaposlenog, napominju iz Komore.

Prema novom Stečajnom zakonu, koji stupa na snagu 1. rujna ove godine, Financijska agencija (Fina) je dužna pokrenuti postupak stečaja za sve poslovne subjekte blokirane duže od 120 dana. Takvih je krajem lipnja bilo 19.646 s ukupnim dugom od 19,2 milijarde kuna. Od toga je dug prema državnom proračunu iznosio 3,2 milijarde kuna, prema lokalnim proračunima 197,5 milijuna kuna, a prema ostalim osnovicama (prema bankarskom sektoru i ostalim poslovnim subjektima) daleko najviših 15,8 milijardi kuna, podsjećaju iz HGK.

U poslovnim subjektima koji su blokirani duže od 120 dana registrirano je 10.139 zaposlenih. Prema novom Stečajnom zakonu, stečajevi se neće istovremeno otvarati u svim poduzećima koja su u blokadi duljoj od 120 dana, već prema određenim rokovima za svaku kategoriju, prema dužini blokade (od najduže prema kraćoj). Od sljedeće bi godine, prema tome, trebali krenuti stečajevi u zadnjoj kategoriji blokiranih poslovnih subjekata od 120 do 360 dana, navode iz HGK. “Stoga bi se, prema provođenju novog Zakona, u kraćem roku trebala drastično smanjiti vrijednost neizvršenih obveza kao statističkog podatka kojim se definira stanje likvidnosti realnog sektora, no to ujedno automatski neće značiti i poboljšanje sustava međusobnih plaćanja”, procjenjuju u Komori.

You may also like