Stećajevi po brzom postupku za tvrtke koje su dulje od 120 dana u blokadi

Prve na udaru ljetnog orkana su tvrtke bez ijednog zaposlenog – riječ je o 14.652 »fantoma« – s ukupnim dugom od 14,9 milijardi kuna. Uvjet trenutno ispunjava i oko 4.000 tvrtki koje zapošljavaju 8.838 radnika. Podaci o dugovima i vlasnicima tvrtki u stečaju bit će javno dostupni, donosi Novi list.

Od 1. srpnja u Hrvatskoj bi trebalo vrijediti pravilo po kojem se stečaj pokreće po službenoj dužnosti ukoliko je neka tvrtka u blokadi duljoj od 120 dana, odnosno više od četiri mjeseca. Predviđa to novi Stečajni zakon kojeg bi Vlada s današnje sjednice u Gunji trebala uputiti u drugo saborsko čitanje, ali to ne znači da će od početka srpnja sve tvrtke koje su blokirane dulje od 120 dana odmah završiti u stečaju.

S obzirom na veliki broj blokiranih pravnih osoba prvo će se krenuti s onima koji su u blokadi više od tisuću dana i uopće nemaju zaposlenih. Ti će se stečajevi pokretati od srpnja do rujna, a prema podacima što ih je prikupilo Ministarstvo pravosuđa u Hrvatskoj je više od 6.400 tvrtki koje su u blokadi dulje od tisuću dana, nemaju nijednog zaposlenog i njihov je dug i to bez kamata veći od deset milijardi kuna.

Nakon što se pokrenu stečajevi u takvim tvrtkama država kreće s onima koji su u blokadi od godinu dana do tisuću dana a nemaju zaposlenih, takvih je pravnih osoba više od 4.600, a njihov je dug veći od tri milijarde kuna. Tim tempom država bi do kraja godine trebala riješiti barem one tvrtke koje zadovoljavaju uvjete za stečaj po službenoj dužnosti, a blokirane su dulje od 120 dana i nemaju nijednog zaposlenog. Ukupno su u Hrvatskoj 14.652 pravne osobe koje odgovaraju takvom opisu, a skupile su dug od 14,9 milijardi kuna (bez kamata) i to bez ijednog zaposlenog. Preostale tvrtke koje trenutno zadovoljavaju uvjet o blokadi od 120 dana, a ima ih više od četiri tisuće, zapošljavaju 8.838 radnika i njihov je dug, opet bez kamata, oko pet milijardi kuna.