State Department traži novi pristup Siriji

Više od 50 diplomata State Departmenta potpisalo je interni dopis koji oštro kritizira američku politiku u Siriji, te poziva na vojne napade na vladu Bašara al-Asada kako bi se zaustavilo njegovo uporno kršenje primirja.

Dopis je potpisalo 51 srednje do visoko pozicioniranih službenika State Departmenta uključenih u savjetovanje oko politike u Siriji. U dopisu se poziva na “ciljane vojne napade” na sirijsku vladu u svjetlu nedavnog skorog kolapsa primirja dogovorenog ranije ove godine, objavio je Wall Street Journal, citirajući kopiju dopisa koju su prvi objavili.

Napadi protiv Asadove vlade predstavili bi veliku promjenu u dugotrajnoj politici Obamine administracije koja nije direktno intervenirala u sirijskom građanskom ratu, iako je pozivala na političku tranziciju i Asadov odlazak.

Jedan američki dužnosnik koji nije potpisao dopis, ali ga je pročitao, rekao je Reutersu kako će Bijela kuća ostati protiv dublje američke vojne uključenosti u sirijskom sukobu, dodavši kako je teško da će ovaj dopis to promijeniti ili odvratiti fokus predsjednika Baracka Obame od borbe protiv militanata Islamske države.

You may also like