Stanje na požarištima na Pelješcu i Korčuli, nepromijenjeno

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje su aktivni, u srijedu prijepodne situacija se nije bitnije promijenila u odnosu na jučer, a na terenu je više od 300 vatrogasaca kojima pomažu protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića. ”Još uvijek gore dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli. Na terenu nam je sve skupa više od 300 vatrogasaca, računajući i vojsku. Pomažu i zračne snage”, rekao je Simović

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić rekao je kako je na Pelješcu opožareno više od 800 hektara površine, no da trenutno nisu ugrožene kuće. ”Pomalo napredujemo, ali problem nam radi vjetar. Razvukli su nam se požari na dosta frontova. Opožareno je više od 800 hektara površine. Trenutno gori u Ponikvama, poviše Janjine i prema Potomju. Kuće ni objekti nisu zasada ugroženi”, rekao je Franušić.

Požar na Korčuli planuo je u subotu popodne, 18. srpnja, u Smokvici, dok su na Pelješcu dva požara planula u ponedjeljak navečer. U vatrenoj stihiji na Pelješcu su stradali vinogradi, jedna vinarija, domaće životinje i gusta borova šuma, a u ponedjeljak navečer privremeno su evakuirani mještani Trstenika. Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu, na područje Trstenika i Pijavičinog, jučer je upućeno i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH.

Požarište na Korčuli jučer su obišli premijer Zoran Milanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te ministar obrane Ante Kotromanović. Milanović je na Korčuli rekao da imamo dovoljno ljudi i tehnike za gašenje požara, ali i naglasio da je predostrožnost jako bitna. Premijer nije želio komentirati mogući uzrok požara. To ne mogu komentirati, bilo bi s moje strane neodgovorno. Treba pričekati, pa ćemo znati. Uvijek ima svakakvih priča. Ili je priroda ili čovjek. Ako nije spriječeno, onda je bitno sanirati”, izjavio je Milanović.

Na pitanje novinara nije li čudno da su dva požara izbila u roku 20 minuta, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da “nema potrebe za pričama i nagađanjima”. “Policija će to riješiti. Sada je bitno spriječiti ljudske žrtve. Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava”, kazao je Ostojić. Zbog požara, koji su pogodili Korčulu i Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je pomoć od Europske komisije.

You may also like