Standard&Poor’s drastično snizio kreditni rejting Agrokora

Standard&Poor’s snizio je u srijedu dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B’ na ‘CC’, što znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’, što označava selektivni stečaj.

Takvu rejting akciju iz te agencije obrazlažu mišljenjem da će Agrokor vjerojatno morati proći kreditno restrukturiranje pod nepovoljnim uvjetima, što bi po njihovim kriterijima bilo isto kao i stečaj.

Iz S&P-ja navode da je glasnogovornica Agrokor grupe 2. travnja kazala da je kompanija postigla sporazum s bankama kreditorima o standstill aranžmanu. Skupina kreditora obuhvaća Sberbank, VTB, Erste, koje zajedno imaju većinu od 2,5 milijardi eura dugova po kreditirma grupe na dan 30. rujna 2016.

Banke su signalizirale da bi mogle osigurati Agrokoru 300 milijuna eura dodatnih kreditnih linija kako bi financirao kratkoročne potrebe za likvidnošću, prije svega za plaćanje dobavljača. “Vjerujemo da su te nove posudbe potrebne kako bi se održala operativnost kompanije nakon, čini se, naglog smanjenja uvjeta trgovinskih kredita koje su mu dali njegovi dobavljači”, navode iz S&P-ja.

Kako se dodaje, po svemu sudeći, ta predložena transakcija i dalje ovisi o potpisanom sporazumu između Agrokora, njegovih vlasnika i glavnih banaka. “Vjerujemo, međutim, da će standstill sporazum vjerojatno predstavljati smanjenje ekonomske vrijednosti u odnosu na originalne uvjete Agrokorovog paketa zajmova i da će on prema našoj metodologiji biti nepovoljan”, navode u S&P-ju.

Negativni izgledi, pak, odražavaju stajalište da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’ – selektivni stečaj, jednom kada se finaliziraju dogovori s kreditorima. Agencija Moody’s smanjila je u potkraj ožujka kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni jer, kako ističu, kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost.

U središtu zanimanja ZSE tvrtke iz kruga Agrokora

Crobex indeks Zagrebačke burze u srijedu je pao za 1,77 posto, a Crobex10 za 1,56 posto, na što i nadalje najviše utječe oštar pad cijena dionica pojedinih kompanija iz sastava Agrokor koncerna, ali i nekih od njegovih velikih dobavljača.  Crobex je trgovanje zaključio na 1.946,65 bodova, a Crobex10 na 1.135,98 bodova, što su njihove najniže razine od studenoga prošle godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 41,3 milijuna kuna, što je oko sedam milijuna kuna više nego jučer, a likvidnost je podigao i blok promet dionicama u iznosu od 30,2 milijuna kuna.  Najtrgovanija je danas bila dionica Leda, koja je u redovnom trgovanju imala promet od gotovo 17 milijuna kuna, a cijena joj je snižena 9,64 posto, na 4.247 kuna.

Dionicom Leda ostvaren je i visok blok promet, 11,2 milijuna kuna, po cijeni od 4.300 kuna.  Među Agrokorovim kompanijama milijunski je promet imala i dionica Jamnice, 1,7 milijuna kuna, uz pad cijene za 6,67 posto, na 84.000 kuna.  Pod velikim su pritiskom i dionice Belja, Vupika i Zvijezde, dionicama Belja cijena je snižena za 7,92 posto, na 15 kuna, Vupika za 5,31 posto, na 30,33 kune, a Zvijezde za 6,19 posto, na 2.668,90 kuna. Promet dionicama Belja iznosio je 348,2 tisuće kuna, Vupika 159,4 tisuće kuna, a Zvijezde 144,6 tisuća kuna.

Jedina dionica iz sastava Agrokora s rastom cijene i danas je dionica Tiska, kojoj je, uz skroman promet od oko 17 tisuća kuna, cijena u plusu od 7,14 posto, na 150 kuna. U danu kada se u Hrvatskom saboru raspravlja o “lex Agrokoru”, a u koncernu sve veću ulogu ima glavni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez III i njego tim, kasno poslijepodne je objavljeno i kako je Standard&Poor’s snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s ‘B-/B’ na ‘CC’, što znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza. S&P ima i negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na ‘SD’, što označava selektivni stečaj.

Takvu rejting akciju iz te agencije obrazlažu mišljenjem da će Agrokor vjerojatno morati proći kreditno restrukturiranje pod nepovoljnim uvjetima, što bi po njihovim kriterijima bilo isto kao i stečaj.

Premijer Andrej Plenković, koji je u Hrvatskom saboru predstavio zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, izjavio je kako su okolnosti  su izvanredne i zahtijevaju izvanredno djelovanje te poručio da predloženi zakon rješava problem, da je to “problem solving zakon” i nije zakon o “Agrokoru”.

“Okolnosti su izvanredne, zahtijevaju izvanredno djelovanje, pa prema tome jedan posebni pravni režim”, rekao je premijer novinarima po izlasku iz Sabornice dodavši da je predloženi zakon “okvir za plan B” ako dionici trenutnog stanja u “Agrokoru” – kreditori, dobavljači, uprava vlasnik – ne pronađu rješenje koje bi na odgovarajući način osiguralo novu likvidnost, restrukturiranje,  isplatu plaća zaposlenicima, isplatu dospjelih poreznih obveza, postupno isplaćivanje dugova prema dobavljačima.

“Gradimo zakonski, institucionalni okvir za plan B. Dakle, svojevrsna izvanredna uprava putem instituta izvanrednog povjerenika, njegovih zamjenika, vjerovničkog i savjetodavnog vijeća”, objašnjava premijer.

U koncernu Agrokor je, pak, došlo do promjena čelnika dvaju trgovačkih lanaca – Konzuma i Mercatora.  Nadzorni odbor Konzuma u srijedu je odlučio da sadašnjeg predsjednika Uprave Slavka Ledića i člana Uprave Domagoja Jelenca zamijeni Teo Vujčić, dosadašnji predsjednik Uprave Dijamanta u Zrenjaninu. Poziciju predsjednika Uprave Dijamanta preuzet će Vladimir Milović, dosadašnji direktor prodaje i marketinga.

Poziciju predsjednika Uprave Mercatora, s koje odlazi Toni Balažič, preuzet će Tomislav Čizmić, odlučio je u srijedu Nadzorni odbor Poslovnog sistema Mercator. Čizmić je bio dugogodišnji direktor Mercatora u Hrvatskoj. Istovremeno, Igor Mamuza će i dalje ostati na poziciji člana Uprave Poslovnog sistema Mercator.

Nakon što se sinoć predstavio javnosti, glavni direktor za restrukturiranje Agrokora Antonio Alvarez III danas se porukom obratio zaposlenicima koncerna, poručivši uz ostalo kako njegov tim čini sve što može kako bi očuvao radna mjesta, što je označio svojom najvažnijom zadaćom. “Nakon što me tvrtka imenovala, zajedno s timom iskusnih stručnjaka, preuzeli smo odgovornost za stabilizaciju financija i strateškog restrukturiranja Agrokor koncerna. Od trenutka preuzimanja ove vrlo odgovorne pozicije započeli smo provedbu svih ključnih procesa koji imaju za cilj osigurati stabilnost tvrtke. Ujedno činimo sve što možemo kako bismo očuvali radna mjesta što mi je najvažnija zadaća”, kaže se u Alvarezovoj poruci zaposlenicima, koja je objavljena i na internetskim stranicama koncerna Agrokor.

“Razumijemo kako ova situacija izaziva određenu nesigurnost, ali radeći svoj posao najbolje što možete upravo je i najbolji način da zajedno pomognemo da se Agrokor spasi. Pred svima nama su izazovna vremena, u tijeku je iznimno kompleksan proces, zbog čega vas molim za strpljenje i snagu”, navodi se u poruci glavnog direktora za restrukturiranje.

Uz zahvalu za suradnju i razumijevanje, poruku radnicima zaključuje pozivom: “Spasimo Agrokor zajedno!”

Glasnogovornica tima za restrukturiranje Ivona Janjić u srijedu je kazala da je sada najvažnije da se u što skorijem roku stabilizira poslovanje Agrokora te da je potreban doprinos svih dionika da se koncern spasi. “U ovome trenutku najvažnije je u što skorijem roku stabilizirati poslovanje Agrokora. Sada je potreban doprinos svih da se Agrokor spasi. Glavni direktor za restrukturiranje i njegov tim, koji je jučer predstavljen, direktno će nadgledati i provoditi sve financijske i pravne poslove za vrijeme trajanja cijelog procesa restrukturiranja”, kazala je Janjić u izjavi za medije.

 Za vrijeme trajanja tog procesa, dodala je, uprave kompanija redovito će upravljati njihovim dnevnim poslovanjem. “Danas će se tijekom dana nastaviti niz aktivnosti među kojima je i komunikacija sa svim uključenim stranama, prvenstveno sa zaposlenicima i dobavljačima”, istaknula je Janjić.

Intenzivnije trgovanje dionicama Adrisa

Intenzivnije se danas na Zagrebačkoj burzi trgovalo i dionicama Adris grupe, redovno je izdanje Adrisa imalo gotovo 2,9 milijuna kuna redovnog prometa te nešto više od 8 milijuna kuna blok prometa, dok su povlaštene imale po oko 4,1 milijun kuna i redovnog i blok prometa. Redovnim dionicama Adrisa pritom se i u redovnom i blok prometu trgovalo po cijeni od 570 kuna, dok su povlaštene u bloku imale cijenu od 460 kuna, a redovno su trgovanje zaključile na 458,60 kuna, što je 0,95 posto niže nego jučer.

U bloku se danas trgovalo i redovnim dionicama Janafa, za 4,1 milijun kuna po cijeni od 5.900 kuna. U redovnom trgovanju dionice Janafa imale su promet od 696,4 tisuće kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 5.900 kuna.  Blok promet od gotovo 2,7 milijuna kuna imale su redovne dionice Croatia osiguranja, kojima se u bloku trgovalo po cijeni od 5.500 kuna.

U redovnom trgovanju milijunske su promete imale dionice PBZ-a, 2,4 milijuna kuna, Valamar Riviere 2,3 milijuna kuna, Čakovečkih mlinova 1,9 milijuna kuna i Atlantic grupe 1,6 milijuna kuna. Izuzev Čakovečkih mlinova, čija je dionica u cjenovnom plusu od 1,63 posto, na 6.200,01 kunu, sve su ostale te dionice u minusu. Tako je dionici PBZ-a cijena pala za 1,88 posto, na 785 kuna, Valamara za 1,76 posto, na 41,75 kuna, a Atlantic grupe za 1,20 posto, na 781,50 kuna.

Uz Atlantic, u minusu su i dionice drugih većih dobavljača Agrokora. Tako je cijena dionice Podravke pala za 3,87 posto, na 347,99 kuna, a Kraša za 2,56 posto, na 460 kuna. Da se kriza Agrokora prelijeva i na njegove dobavljače ukazuju jutrošnje vijesti o blokadi računa nekoliko kompanija, među ostalim, Francka i AgroFructusa, koje su ubrzo poslije toga izvijestile i o deblokadi. Franck je jutros objavio kako su njihove poslovne račune blokirale male banke koje nisu pristupile ‘standstill’ aranžmanu, ali da stabilizaciju stanja na računu očekuje tijekom dana.

Pod pritiskom su danas i trgovanije dionice građevinskih tvrtki, Viadukta s padom cijene za 2,79 posto, na 134,90 kuna, Ingre za 3,57 posto, na 4,05 kuna, Dalekovoda za 4,76 posto, na 23 kune, dok je najveća gubitnica dionica Instituta IGH s padom za 10,55 posto, na 246 kuna.

You may also like