Stagnacija potrošačkih cijena drugi mjesec za redom

U Hrvatskoj su u lipnju ove godine potrošačke cijene ostale nepromijenjene u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su na mjesečnoj razini pale za 0,3 posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako potrošačke cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini stagniraju već dva mjeseca, dok su na mjesečnoj razini pale nakon četiri mjeseca blagog rasta.

U odnosu na lipanj 2014. godine, u ovogodišnjem lipnju najviše su pale cijene prijevoza, za 4,4 posto. Slijede cijene odjeće i obuće te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su oslabile za 0,5 posto. Za 0,3 posto su pale cijene pokućstva te opreme za kućanstvo. S druge strane, najviše su porasle, za 3,8 posto na godišnjoj razini, cijene rekreacije i kulture, a s rastom od 2 posto slijede cijene alkoholnih pića i duhana. Cijene komunikacije su porasle 1,7 posto, restorana i hotela za 1,3 posto, kao i zdravlja.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice imaju najveći udio od gotovo 30 posto, na godišnjoj su razini porasle 0,8 posto. Na mjesečnoj razini, pak, u lipnju su najviše pale cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 2,9 posto uslijed sezonskih sniženja, potom cijene prehrane i bezalkoholnih pića, za 0,6 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene pokućstva, opreme za kućanstvo i redovitog održavanja kućanstva, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto.

Pad indeksa potrošačkih cijena u lipnju u odnosu na svibanj ublažile su cijene ostalih dobara i usluga, koje su u prosjeku više za 0,5 posto (više cijene usluge smještaja), cijene zdravlja te cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za 0,2 posto te cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku više za 0,1 posto. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana, cijene prijevoza, cijene komunikacija i cijene obrazovanja u lipnju u odnosu na svibanj u prosjeku ostale na istoj razini, navodi se u izvješću DZS-a.

You may also like