Stagnacija nezaposlenosti u eurozoni

Eurostat
Nezaposlenost u Europskoj uniji zadržala se u travnju na najnižoj razini u nešto više od 19 godina a u Hrvatskoj je blago smanjena, prateći trend u eurozoni, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) iznosila je 6,4 posto, zadržavši se time na najnižoj razini iz prethodnog mjeseca kada je zabilježila najnižu razinu otkada je Eurostat u siječnju 2000. godine počeo objavljivati mjesečne podatke.

U prošlogodišnjem travnju iznosila je sedam posto.U eurozoni smanjena je u travnju za 0,1 postotni pod u odnosu na ožujak, na 7,6 posto, najnižu razinu od rujna 2008. godine.U travnju prošle godine iznosila je 8,4 posto.

Ukupno je u 28-članoj Uniji na kraju travnja bez posla bilo 15,802 milijuna građana, od čega njih 12,529 milijuna u eurozoni. Njihov je broj u odnosu na ožujak smanjen za 108 tisuća u EU, odnosno za 64 tisuće u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji travanj manji je za 1,394 milijuna u EU, te za 1,147 milijuna u eurozoni.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najniža je stopa nezaposlenosti u travnju zabilježena u Češkoj, od 2,1 posto. Slijede Njemačka s 3,2 te Nizozemska s 3,3 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u travnju iznosila 7,3 posto te je smanjena za 0,1 postotni bod u odnosu na ožujak. U prošlogodišnjem travnju iznosila je 8,7 posto.

Bez posla je u Hrvatskoj u travnju 2019. prema podacima Eurostata bilo 130 tisuća građana, dvije tisuće manje nego u ožujku. U odnosu na prošlogodišnji travanj njihov je broj manji za 27 tisuća. Najvišu je stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a bilježila Grčka, od 18,5 posto u veljači. Slijede Španjolska s 13,8 posto i Italija s 10,2 posto.

U usporedbi s travnjem prošle godine stopa nezaposlenosti pala je u velikoj većini zemalja EU-a. Iznimka su Luksemburg i Poljska gdje je ostala nepromijenjena, i Danska, gdje je porasla. Najveći je pad stope nezaposlenosti u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje zabilježen u Grčkoj, za 2,1 postotni bod. Slijede Estonija s nižom stopom nezaposlenosti za 1,9 bodova, te Španjolska gdje smanjena za 1,8 postotnih bodova

U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini EU-a pala je u travnju na 14,2 posto, sa 14,3 u ožujku, pokazuju procjene Eurostata. Blago smanjenje zabilježeno je i u eurozoni gdje je stopa nezaposlenosti mladih u travnju kliznula na 15,8, s 15,9 posto u ožujku. Bez posla je u travnju u EU bilo ukupno 3,213 milijuna mladih, od čega njih 2,308 milijuna u eurozoni.

Time je broj nezaposlenih u toj dobnoj skupini u EU smanjen na godišnjoj razini za 246 tisuća, te za 151 tisuću u eurozoni. Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najnižu je stopu nezaposlenosti među mladima u travnju bilježila Njemačka, od 5,3 posto. Slijedi je Nizozemska sa 6,2 posto.

Najviša je stopa nezaposlenosti mladih zabilježena u Grčkoj, od 38,8 u veljači. Slijede Španjolska s 32,7 i Italija s 31,4 posto. Hrvatska ne objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih. U prvom je tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti u toj dobnoj skupini prema revidiranim podacima Eurostata iznosila 20,9 posto. Prvotno je procijenjena na 21,3 posto.

You may also like