Stagnacija cijene nafte, koronavirus zasjenio povećanu proizvodnju

Zasjenjen sastanak
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara budući su sastanak vodećih proizvođača zasjenila očekivanja da će vlade produljiti stroga ograničenja kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 51,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48,35 dolara.

Cijene su tokom dana porasle prema 53 dolara, potaknute očekivanjima da vodeći proizvođači u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici na današnjem sastanku neće značajnije mijenjati dogovoreno ograničenje proizvodnje. OPEC+ odlučio je u siječnju povećati proizvodnju za pola milijuna barela dnevno. Prošle su godine smanjivali opskrbu za 7,7 milijuna a sada će je smanjivati za 7,2 milijuna barela dnevno.

Do kraja godine proizvodnja bi se trebala povećati za ukupno dva milijuna barela dnevno, ali većina dužnosnika OPEC+ bila je na nedjeljnom sastanku protiv daljnjeg povećanja u veljači, izjavila su za Reuters danas tri upućena izvora.

Kuvajtski ministar za naftu izjavio je da očekuje postupni oporavak potražnje za naftom, naročito u drugoj polovini godine, s obzirom na to da mnoge zemlje počinju s distribucijom cjepiva protiv koronavirusa. Britanija je danas počela cijepiti građane cjepivom Oxforda i AstraZenece. Nakon podneva pozornost trgovca zaokupilo je nastavljeno širenje zaraze koronavirusom, koje potpiruje bojazni da će europske zemlje produljiti stroga ograničenja kako bi je suzbile.

Na američkom tržištu cijene nisu uspjele prekoračiti 50 dolara pa su možda neki trgovci krenuli u dobitonosne prodaje, nagađa Giovanni Staunovo. Okidač za spuštanje cijena možda je bilo i izgledno produljenje ograničenja kretanja u više europskih zemalja, dodaje.

Potporu cijenama pružile su pak napetosti na Bliskom istoku nakon ‘interakcije’ iranskih vlasti i trgovačkog broda u Hormuškom tjesnacu koji je bio prisiljen promijeniti smjer i krenuti prema iranskim vodama. Televizija Al-Arabiya, čiji su vlasnici Saudijci, izvijestila je da je Iran zaplijenio tanker koji je plovio pod južnokorejskom zastavom a prevozio je kemikalije.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica prošlog četvrtka, na zadnji dan prošle godine, iznosila 50,24 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments