Home Energetika Stagnacija cijena nafte zbog veće libijske proizvodnje

Stagnacija cijena nafte zbog veće libijske proizvodnje

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 69 dolara, zakočene većom libijskom proizvodnjom koja je bila protuteža saudijskim najavama nastavka suradnje vodećih proizvođača i nakon 2018.[/vc_column][vc_column width=”2/3″] Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,54 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,34 dolara.

Tržišta je na početku novog tjedna zakočila obnova proizvodnje na polju As-Sarah u Libiji, čime bi se proizvodnja iz te zemlje tokom dana trebala povećati za 55 tisuća barela dnevno.

[/vc_column][/vc_row]

Tamaš Varga iz PVM-a konstatira da obnova proizvodnje na tom polju “koči uzlet cijena”. “Potencijal za pad cijena možda je ograničen ali cijene vjerojatno neće probiti ni visoke razine iz prošlog tjedna ako na strani ponude ne bude iznenađenja koja bi mogla poslužiti kao poticaj za podizanje cijena”, istaknuo je Varga u izvješću klijentima.

Protuteža većoj libijskoj proizvodnji bila je objava Saudijske Arabije da su Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici dogovorili nastavak suradnje na koordinaciji proizvodnje i nakon isteka aktualnog sporazuma o smanjenju opskrbe krajem godine.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih kazao je da se tržište možda neće uravnotežiti do 2019. godine, signalizirajući da će taj proces trajati dulje no što je OPEC dosada naznačivao. “Postoji spremnost za nastavak suradnje i nakon 2018. godine… Mehanizam još nije određen ali postoji konsenzus da se nastavi”, izjavio je saudijski ministar energetike u Omanu.

Potporu cijenama pružio je i pad broja bušotina u SAD-u u prošlom tjednu, nagovještaj mogućeg smanjenja američke proizvodnje u predstojećem razdoblju.

Snažniji rast svjetskog gospodarstva također podupire cijene, jačajući potražnju. Tako je Međunarodni monetarni fond (MMF) danas blago povisio procjenu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj i idućoj godini, ukazujući na jačanje cikličkog gospodarskog oporavka

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 66,48 dolara, te je pala 72 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Related Posts