Stagnacija aktivnosti eurozone ovog mjesca

PMI Indeks

Gospodarska aktivnost u eurozoni stagnirala je u siječnju, nakon šestomjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom uslužnog sektora koji je neutralizirao kontinurani pad u industriji, pokazalo je u utorak istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za 0,9 bodova u odnosu na prosinca, na 50,2 boda.

Vrijednost od 50 bodova signalizira stagnaciju aktivnosti, a one više njezin rast.

“Stabilizacija gospodarstva eurozone na početku godine nadovezuje se na niz naznaka da bi regija mogla izbjeći recesiju”, zaključio je lavni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

“Istraživanje upućuje na zaključak da je pad aktivnosti u listopadu dosegnuo dno, a strahovanja zbog situacije na tržištu energije stišala su se u međuvremenu zahvaljujući padu cijena, potpomognutom neuobičajeno blagim temperaturama i izdašnim državnim paketima pomoći”, dodao je.

Izdvojio je i ublaženu krizu u nabavnim lancima i otvaranje kineskog gospodarstva koje je potaknulo očekivanja za svjetsko gospodarstvo u ovoj godini i pokrenulo val optimizma među poslovnim čelnicima.

Pokretač rasta na početku godine bio je uslužni sektor, posebno IT i usluge u industriji, a naznake stabilizacije pojavile su se i u turizmu, nakon nekoliko mjeseci rasta.

Industrija je pak bilježila najblaži pad od prošlog lipnja, primjećuju u S&P Globalu.

Potražnja se smanjila sedmi mjesec zaredom, ali znatno blaže nego sredinom prošle godine, pa su kompanije ublažile tempo realizacije starih narudžbi.

Stišavanje problema u nabavnim lancima i smirivanje tržišta energije ublažili su rast njihovih troškova, ali prodajne cijene njihovih proizvoda i usluga porasle su nešto snažnije nego u prosincu.

“Poziv na oprez podupire činjenica da istraživanje tek nagovješćuje stagnaciju u gospodarstvu eurozone, signalizirajući da ne bi trebalo isključiti ni mogućnost opetovanog pada aktivnosti s obzirom na rast troškova zaduživanja”, upozorava Williamson.

Ipak, rezultati su nedvojbeno dobra vijest i upućuju na pretpotavku da bi eventualni pad vjerojatno bio daleko blaži no što se strahovalo i da bi eurozona svakako mogla izbjeći recesiju, poručuje.

You may also like