Stabilni poslovni rezultati podigli svjetske burze

Cijene nafte stagniraju
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine te boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

U petak je u jednom trenutku S&P 500 indeks dosegnuo i 3.027 bodova, probivši se iznad rekordne razine od 3.025 bodova, dosegnute prije tri mjeseca, no do kraja trgovanja skliznuo je ispod te razine. Ulagače je oraspoložila poruka iz ureda američkog trgovinskog predstavnika da su SAD i Kina blizu završetku prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti. Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je, pak, da Kina jako želi dogovor. Kazao je i da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati idućega mjeseca na sastanku u Čileu.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 80 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine. nPozitivno je na tržišta utjecao i razvoj situacije u vezi brexita jer će, po svemu sudeći, Britanija izbjeći izlazak iz Europske unije bez dogovora.

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma te se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca. Europska unija, pak, još nije donijela odluku o tome do kojeg bi roka odgodila izlazak Britanije.

Na svjetskim valutnim tržištima američki je dolar prošloga tjedna ojačao prema euru jer je Europska središnja banka signalizirala mogućnost novih poticajnih gospodarskih mjera, dok se od američkog Feda idućega tjedna očekuje daljnje smanjenje kamatnih stopa.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su prošloga tjedna skočile više od 4 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 7 centi, na 56,59 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5 centi, na 61,97 dolara.

You may also like

0 comments