Home Energetika Stabilne cijene u očekivanju smanjenja prizvodnje

Stabilne cijene u očekivanju smanjenja prizvodnje

by Agencije

Cijene nafte u srijedu na međunarodnim tržištima nisu se znatnije mijenjale, dok investitori čekaju hoće li OPEC-a i Rusija ostvariti dogovoreno smanjenje proizvodnje kako bi okončali prekomjernu ponudu na tržištu, koja traje već više od dvije godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je u odnosu na jučerašnje zatvaranje oslabila 10 centi i iznosila je 54,03 dolara. Na američkom je tržištu barelom trgovano po 15 centi nižoj cijeni, od 51,08 dolara. Cijene nafte poskočile su čak 19 posto, nakon što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija sredinom prošlog tjedna objavile da će u nastojanju da podupru cijene smanjiti svoju proizvodnju tijekom sljedeće godine za 1,2 milijuna barela dnevno. No, na tržištu su se pojavile sumnje u to hoće li planirani rezovi biti dostatni kako bi se ponuda i potražnja uravnotežile.

Od kada je postignut dogovor, i OPEC i Rusija su izvijestili o rekordnim razinama proizvodnje, a velika je proizvodnja i u drugim područjima. Američka vlada objavila je u utorak kako očekuje da će pad domaće proizvodnje sirove nafte u 2016. i 2017. biti puno manji nego što se to ranije očekivalo. “Ulagači su rastrgani između nade da će proizvođači u dovoljnoj mjeri smanjiti proizvodnju kako bi se uravnotežile ponuda i potražnja, i strahova da u tome neće uspjeti”, kazao je Tamas Varga, iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

Članice OPEC-a i proizvođači izvan tog naftnog kartela naći će se ovoga vikenda na sastanku u Beču, kako bi dogovoriti pojedinosti ograničenja razine proizvodnje, sa ciljanim ukupnim smanjenjem od oko 1,5 milijuna barela dnevno.

OPEC-ova članica Nigerija, koja je izuzeta od rezova, u srijedu je izvijestila da se nada da će u siječnju povećati svoju naftnu proizvodnju na 2,1 milijun barela dnevno, u odnosu na 1,9 milijuna barela dnevno koliko sada proizvodi. “Vidjet ćemo hoće li se održati OPEC-ov dogovor o smanjenju proizvodnje. U ovom trenutku velik je raskorak između očekivanja i stvarnosti”, rekao je Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka u Frankfurtu.

Unatoč prilično raširenom skepticizmu, mnogi analitičari ipak smatraju da će 2017. donijeti uravnoteženije tržište nafte. “Tržišta nafte su na putu da tijekom 2017. godine smanje razliku između ponude i potražnje, a ubrzat će je odluka OPEC-a da se smanji proizvodnja i u zemljama izvan OPEC-a. Ako bude učinkovito provedena, očekujemo da će se globalno tržište nafte uravnotežiti u prvom tromjesečju 2017. godine”, objavili su iz BMI Researcha.

Proizvodnja nafte premašuje potrošnju za 1 do 2 milijuna barela dnevno od konca 2014. godine. “Prosječna godišnja cijena nafte bit će veća u 2017. nego u 2016. godini, s prosječnom cijenom barela na londonskom tržištu od 55 dolara. U 2016. je prosječno iznosila 44,47 dolara”, dodali su iz BMI Researcha. Odvojeno, OPEC je objavio da je cijena barela njihove referentne košarice u utorak iznosila 50,98 dolara te je bila 27 centi manja u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts