Stabilne cijene nafte u fokusu svjetskih burzi

Blagi rast
Na Wall Streetu se i u srijedu trgovalo oprezno jer nije bilo značajnijih vijesti ni o trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, ni o politici američke središnje banke koje bi mogle potaknuti ulagače.

Dow Jones oslabio je 72 boda ili 0,28 posto, na 25.985 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 2.792 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7.554 boda. U fokusu ulagača bilo je izvješće trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lightizera u Kongresu u kojemu je kazao da je prerano zaključiti kakav će biti ishod pregovora između SAD-a i Kine.

Otvorena pitanja su preozbiljna da bi se riješila samo obećanjem Pekinga da će kupovati više američkih proizvoda, pa bi svaki dogovor morao uključivati način na koji će se obećanja održati, kazao je Lighthizer.

U drugom danu svjedočenja u Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je, pak, da se može očekivati usporavanje rasta američkog gospodarstva, ali i da će Fed ove godine okončati smanjenje svojih bilanci. „U posljednje vrijeme tržište potiču dvije stvari – trgovinski pregovori i politika središnje banke – a danas su o tome izvijestili glavni dužnosnici za ta pitanja. Kako su njihovi nastupi bili razumni, tržište se ponešto oporavilo”, kaže Brian Battle, direktor u tvrtki Performance Trust Capital Partners.

Prije izvješća Powella i Lighthizera burzovni su indeksi bili u većem minusu, no nakon njihovih nastupa gubici su ponešto smanjeni. Tako su Dow Jones i S&P 500 blago pali drugi dan zaredom. Na tržištu vlada oprez zbog usporavanje rasta američkog, ali i globalnog gospodarstva, što negativno utječe na zarade kompanija.

Nakon što su posljednjih tjedana mnoge kompanije upozorile na to, analitičari u anketi Reutersa smanjili su procjene zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u tekućem tromjesečju. Početkom godine očekivali su rast zarada za 5,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok sada očekuju pad od 0,9 posto, što bi bio prvi pad zarada od 2016. godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.107 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 11.487 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.225 bodova.  Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak blago pale zbog opreznih komentara trgovinskog predstavnika SAD u vezi pregovora s Kinom, ali i zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u blagom minusu. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,5 posto. U Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, oko 0,2 posto.

Lighthizer: Nisu dovoljna samo obećanja Pekinga

Oprez ulagača posljedica je suzdržanih komentara trgovinskog predstavnika SAD-a Roberta Lightizera, koji je jučer kazao da je prerano zaključiti kakav će biti ishod pregovora između SAD-a i Kine. Otvorena pitanja su preozbiljna da bi se riješila samo obećanjem Pekinga da će kupovati više američkih proizvoda, pa bi svaki dogovor morao uključivati način na koji će se obećanja održati, kazao je Lighthizer u izvješću Kongresu.

„Lighthizerovi komentari ponešto su narušili nadu ulagača u trgovinski dogovor, pa su dionice izložene umjerenom pritisku na dolje”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui Asset Management.

Daljnje usporavanje kineskog gospodarstva

Ulagače su pokolebali i novi podaci koji ukazuju na nastavak usporavanja rasta kineskog gospodarstva. Tvornička aktivnost u Kini pala je u veljači na najnižu razinu u tri godine, jer su narudžbe za izvoz pale po najvećoj stopi od financijske krize.

Oprez na tržištu posljedica je i očekivanja novih podataka koji će pokazati u kakvoj su formi najveća svjetska gospodarstva. U četvrtak će, među ostalim, biti objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je rast gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju usporio na 2,3 posto, nakon 3,4-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Jučer je u drugom danu svjedočenja u Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio da se može očekivati usporavanje rasta američkog gospodarstva, ali i da će Fed ove godine okončati smanjenje svojih bilanci.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,09 bodova, nedaleko najniže razine u tri tjedna, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,12 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 110,60 na 110,85 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijene eura kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,1380 dolara.

Cijene nafte stabilne

Cijene su nafte, pak, stabilne nakon što su jučer skočile više od 2 posto, zahvaljujući izvješću o neočekivanom padu zaliha u SAD-u. Na američkom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 56,95 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 55,95 dolara.

You may also like