Stabilizacija tečaja dolara nakon izviješća FED-a

Tečaj dolara u četvrtak se u trgovanju na međunarodnim deviznim tržištima donekle oporavio od velikih gubitaka dan ranije, nakon što su iz američke središnje banke odaslali daleko oprezniju poruku po pitanju podizanja kamatnih stopa nego što se očekivalo.

Fed je tržištima signalizirao da će daleko sporijim tempom ići prema normalizaciji monetarne politike u SAD-u no što su mnogi ulagači očekivali, pa je u srijedu navečer dolar oslabio oko 1,8 posto prema košarici valuta, zabilježivši tako najveći dnevni gubitak u proteklih 18 mjeseci. Jedinstvena valuta istodobno je bila nakratko ojačala za čak 2,5 posto prema dolaru, što je njezin najveći dnevni skok u šest godina. No, u današnjem se trgovanju većina tih dobitaka rasplinula jer su trgovci ponovno kupovali dolar. Euro je tako prema dolaru oslabio dva posto, na 1,0631 dolar, nakon što je u srijedu nakratko bio dosegnuo čak 1,10625 dolara nakon objave priopćenja Feda.

Dolar se stabilizirao i prema jenu, na oko 120,7 jena, što znači da je ojačao 0,5 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije, kada je skliznuo na 119,29 jena, najnižu razinu od kraja veljače. “Ono čemu smo jučer navečer svjedočili bio je podsjetnik da je snažniji dolar u stvari svojevrsno zaoštravanje monetarne politike u SAD-u, tako da on odrađuje dio posla za Fed. Pa ako odrađuje dio njihova posla, u Fedu mogu donekle usporiti po pitanju podizanja kamatnih stopa”, tumači Daragh Maher, valutni strateg u banci HSBC u Londonu.

U fokusu ulagača danas je bila i Švicarska narodna banka (SNB), koja je odlučila zadržati dosadašnje razine kamatnih stopa, nakon čega je švicarski franak ojačao prema najznačajnijim svjetskim valutama. Franak je tijekom prijepodneva u trgovanju na europskim tržištima dosegnuo najvišu razinu u tri dana prema euru kojim se tako trgovalo po 1,0552 franaka. Iz SNB-a su ponovno istaknuli da je švicarski franak značajno precijenjen i da bi trebao oslabiti s vremenom. Ujedno poručuju da će ostati aktivni na tržištima valuta, ako bude potrebno, a što znači da su spremni po potrebi i dalje intervenirati na valutnim tržištima.