Home TribinaAnalize Stabilizacija cijena nafte, u fokusu troškovi zaduživanja i Bliski istok

Stabilizacija cijena nafte, u fokusu troškovi zaduživanja i Bliski istok

by Ivan Brodić

Analiza

Nafta se stabilizirala nakon skromnog gubitka, dok su trgovci razmatrali sljedeće korake između Izraela i Irana gdje se smanjuju znakovi neprijateljstava nakon sukoba tokom prošloga tjedna. Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu. Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 86,16 dolara, a na američkom tržištu 81,04 dolara.

Futures (ugovori u budućnosti u kojima je unaprijed određena cijena) su zabilježili gubitak u protekla dva tjedna, ali su i dalje viši ove godine zbog geopolitičkih rizika i smanjenja snabdijevanja OPEC+, a što je steglo tržište. Kongres u SAD-u je poduzeo korake da dodatno ograniči iranski sektor nafte, iako analitičari očekuju umirujući uticaj na izvoz.

Prošli petak ulagače su umirile poruke Irana nakon incidenta sa dronovima na području Isfahana, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog uskoba.

Iran je umanjio važnost incidenta i naznačio da ne planira odgovoriti. Tržišta strahuju od eskalacije otkada je Teheran najavio odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika i konzularnih službenika.

Prije desetak dana Iran je u Izrael poslao stotine dronova i projektila koje je sustav protuzračne obrane uglavnom oborio. Nitko nije poginuo i prouzročena je tek ogrančena šteta, ali Tel Aviv je signalizirao da planira odgovor, unatoč upozorenju SAD-a da neće poduprijeti njegove napadačke akcije. Izrael se vraća svojim ciljevima eliminiranja onoga što tvrdi da je posljednje preostalo uporište Hamasa u Gazi i oslobađanja preostalih taoca, što će održavati napetost u regiji.

Trgovci obično ne uključuju u cijene nafte premiju na geopolitički rizik ako pošiljke stižu. Reakcija tržišta potvrđuje pretpostavku da će valja očekivati rast cijena kroz dulje vrijeme samo u slučaju dugoročnih problema u Hormuškom tjesnacu odnosno u slučaju izravnog uplitanja Saudijske Arabije u sukob.

U takvim uvjetima pozornost se ponovo usmjerila na inflaciju nakon izjava dužnosnika američke središnje banke i niza pokazatelja koji su prošli tjedan prigušili očekkivanja o skorom snižavanju kamatnih stopa u SAD-u. Viši troškovi zaduživanja mogli bi zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 87,52 dolara.

Related Posts