Home Energetika Stabilizacija cijena nafte na svjetskim tržištima

Stabilizacija cijena nafte na svjetskim tržištima

by Energypress.net

Slabija opskrba zasjenila strah od recesije

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 86,87 dolara, a na američkom se trgovalo po 79,60.

Početak trgovine obilježila su strahovanja da će podizanje kamatnih stopa u brojnim velikim potrošačima, uključujući SAD i eurozonu, izazvati recesiju i smanjiti potražnju za energentima.

Potporu cijenama pružio je i jaki dolar, čiji se indeks u ponedjeljak popeo na najvišu razinu u 20 godina, najavljujući slabiju kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Utjecaj jakog dolara na cijene nafte najizraženiji je unatrag više od godinu dana, pokazuju podaci Refinitiv Eikonu.

Nakon podneva cijene su se stabilizirale budući da su u prvi plan ponovo izbili poremećaji na tržištu nafte koje su izazvali rusko-ukrajinski rat i zapadne sankcije Rusiji. U EU uskoro stupa na snagu embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima.

U fokusu su i veliki proizvođači, koji će idućeg tjedna razgovarati o proizvodnoj politici. Na sastanku u rujnu Organizacija-zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su blago smanjiti proizvodnju, a ponovo će se okupiti 5. listopada.

OPEC+ trenutno proizvodi znatno manje no što je zacrtao, za čak 3,58 milijuna barela dnevno manje u kolovozu, prema podacima objavljenima prošlog tjedna.

U odvojenom izvješću OPEC je danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 2,84 dolara, na 92,67 dolara.

Related Posts