Stabilizacija cijena nafte na 59 dolara za barel

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima oko razine od 59 dolara u očekivanju da će najnovija izvješća iz SAD-a pokazati daljnje povećanje zaliha s ionako rekordnih razina, potvrđujući prekomjernu opskrbu tržišta.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 49,3 dolara. Američki naftni institut (API) objavit će tijekom dana podatke o američkim zalihama, a američka vlada u srijedu. Analitičari obuhvaćeni anketom Reutersa prognoziraju da će izvješća pokazati dodatno povećanje zaliha u prošlom tjednu, za četiri milijuna barela, na novu rekordnu razinu. “Opskrba tržišta je prekomjerna”, kazao je Carsten Fritsch, analitičar u frankfurtskom Commerzbanku. “Očekujemo ponovo snažan rast američkih zaliha sirove nafte”, dodao je.

Ogroman porast domaće proizvodnje nafte doveo je do prezasićenosti američkog tržišta. Situaciju je dodatno pogoršao štrajk u rafinerijama, smanjivši potražnju za sirovom naftom. Štrajk traje već četiri tjedna a utječe na rad 12 rafinerija koje čine petinu nacionalnog proizvodnog kapaciteta. Potporu cijenama pružilo je izvješće u Financial Timesu od ponedjeljka u kojem nigerijski ministar za naftu najavljuje da će njegova zemlja zatražiti izvanrednu sjednicu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) budu li cijene i dalje padale. U utorak je pak neimenovani izaslanik u OPEC-u kazao za Reuters da nemaju namjere sastajati se prije lipnja.

U međuvremenu je OPEC priopćio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 54,09 dolara, što znači da je bila 2,46 dolara manja nego na kraju prošlog tjedna.

You may also like