Srezana očekivanja rasta kineskog gospodarstva

Zbog korona virusa
Dio je analitičara posljednjih dana zbog negativnog efekta koronavirusa srezao procjene rasta kineske ekonomije za ovu godinu.

Prošle je godine kineska ekonomija rasla 6,1 posto, dok je 2018. rast iznosio 6,6 posto.

Evo kako izgledaju pojedine prognoze, a što je objavio CNBC.

ANZ zasad zadržava cjelogodišnju prognozu rasta BDP-a na 5,8%, iako se kineski rast u prvom tromjesečju vjerojatno smanjio sa 5,9% na 5,0%. „Industrijska aktivnost i izvoz će se smanjiti zbog smanjenja broja radnih dana“, rekli su ekonomisti ANZ-a.

“Aktivnost lanca opskrbe bit će prekinuta jer je Wuhan veliko industrijsko središte u središnjoj Kini.” Ekonomisti procjenjuju gubitak od 3,5 radnih dana u prvom kvartalu 2020. godine.

Ekonomisti Citigroupa očekuju da će se tijekom cijele godine rast Kine usporiti s njihove prethodne prognoze od 5,8% na 5,5%. Kazali su da će se negativni gospodarski utjecaj vjerojatno fokusirati na prvi kvartal. “Pažljivo dozirane državne intervencije bit će ključne za ublažavanje ekonomskog šoka i održavanje socijalne stabilnosti”, dodali su u napomeni.

EIU prognozira da bi širenje koronavirusa moglo smanjiti rast realnog BDP-a u 2020. godini za 0,5 do 1 postotni bod od svoje osnovne prognoze od 5,9% ako se epidemija razvije u onu usporedivu sa SARS-om. “Vlada će provoditi ograničenja na putovanja i pošiljke, što će uzrokovati poremećaje u poslovnoj aktivnosti”, rekao je Imogen Page-Jarrett, analitičar u sektoru istraživanja.

“Ako bude proglašena epidemija, rastući izdaci za zdravstvo za lokalne samouprave ograničit će prostor za potrošnju u drugim područjima”, dodala je Page-Jarrett.

Macquarie je smanjio prognozu rasta kineskog BDP-a u prvom tromjesečju s 5,9% na 4%. Također smanjuju procjenu cjelogodišnjeg rasta BDP-a s 5,9% na 5,6% – pod pretpostavkom da epidemija koronavirusa bude pod nadzorom do drugog tromjesečja ove godine, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist za Kinu.

“S obzirom na to da je koronavirus eksponencijalno zarazniji od SARS-a ili MERS-a, devastacija bi mogla biti i puno veća, budući da se putovanja, trgovina i gospodarske aktivnosti suočavaju s većom razinom poremećaja zbog većeg i prenosljivijeg izbijanja”, rekao je Vishnu Varathan, voditelj ekonomije i strategije za Aziju.

U prvoj polovici godine, Varathan je rekao da očekuje rast kineskog BDP-a između 4,8% do 5,2% u prvoj polovici godine dok će u drugoj polovici godine porasti s 5,8% na 6,3% zbog povećane potražnje, stoji u analizi SEEbiza.

You may also like

0 comments