Srbiji neprihvatljiv nacrt poglavlja 35 zbog Kosova

Srbija ima ozbiljne primjedbe na nacrt poglavlja 35 pregovaračke platforme o članstvu u Europskoj uniji i on je za Srbiju neprihvatljiv i to će, uz zahtjev Kosova za članstvo u UNESCO-u, biti jedna od tema nastavka dijaloga Prištine i Beogarda u Bruxellesu, poručio je direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić.

U razgovoru za Radio-televiziju Srbije (RTS) Đurić je najavio da će izaslanstvo Srbije predvođeno premijerom Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu 13. listopada pokrenuti teme koje nisu bile dio dosadašnjeg dijaloga, a nametnute su, poput zahtjeva Kosova za članstvom u UNESCO-u i nacrta platforme za pregovaračko poglavlje 35 u kojem je “sporno mnogo toga”. “Želimo razgovarati i normalizirati odnose, ali ne želimo da se to zloupotrijebi i da se Srbiji nameću rješenja. “Ovaj nacrt za nas nije prihvatljiv”, izjavio je Đurić za RTS, ocijenivši kako bi bilo “veoma teško zamisliti dijalog i europske integracije” ako se Beograd ucjenjuje. “Nitko tko ucenjuje Beograd ne treba računati s tim da će biti bilo što pozitivno postići, jer nas sto samo ujedinjuje kao kao narod i kao državu”, rekao je Đurić.

Istodobno, beogradski tisak danas tvrdi kako “prijedlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi k tome da se Srbija odrekne svih elemenata državnosti na Kososvu”. Prema saznanjima Večernjih novosti, Europa od Srbije se neće izravno tražiti da prizna neovisnost Kosova, ali je “jedna od zamki da se odredi granica prema Kosovu i Metohiji”. List navodi da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić tu verziju dokumenta koji se navodno priprema u uredu europskog povjerenika za proširenje i susjedsku politiku Johanhesa Hahna nazvao “groznim papirom”.

Večernje novosti tvrde kako je u tom dokumentu “u velikoj mjeri preslikan model sporazuma dvije Njemačke – dvije potpuno neovisne države koje se međusobno ne priznaju”. Od Srbije se navodno traži da pristane na sve ono što, po tumačenju Europske komisije, proizlazi iz točke 14. Bruxelleskog sporazuma Beograda i Proštine u kojoj je istaknuto kako se “dvije strane obvezuju da neće jedna drugu blokirati, niti poticati druge da blokiraju europske integracije druge strane”.

Međutim, šef vladina ureda za Kosovo Marko Đurić za RTS kaže kako Priština pokušava preoteti srpsko kulturno naslijeđe na Kosovu i ovladati njime, navodeći da je Beograd razvio “živu diplomatsku aktivnost” kako bi ukazao koliko je povijesno i činjenično neutemeljeno lobiranje kosovskih vlasti za članstvo UNESCO-u. “Sa svima razgovaramo, čak i s onima koji su za prijem Kosova u UNESCO. Imamo pergršt argumenata kao dokaze, imamo papire za svaki ar zemlje tisućama godina unazad”, rekao je Đurić, istaknuvši da je “jedino prihvatiljivo” da Srbija s Kosovom bude dio UNESCO-a.

Beograd i Priština su pod pokroviteljstvom EU-a 19. srpnja 2013. godine u Bruxellesu potpisali sporazum koji je bio preduvjet za napredak Srbije u eurointeragcijskom procesu i službeno otvaranje pregovora Srbije s EU 21. siječnja 2014. godine. Srbija, međutim, nije dosad otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a prema poslednjim službenim najavama europskih dužnosnika moguće je da će se to desiti prije kraja ove godine.

You may also like