Srbija želi smanjiti broj poslanika

Ideju premijera Aleksandra Vučića o smanjenju broja poslanika sa 250 na 125 do 150 danas su podržale SPS i SNS, dok opozicione SDS i DS smatraju da je taj predlog demagoški i da za cilj ima skretanje pažnje sa većih problema u državi.

“Svaka je država na kraju procesa pridruživanja EU korigovala Ustav i zato od toga ne treba praviti famu. Svaka promena će biti u interesu građana, a za Srbiju i SNS Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije”, rekao je novinarima šef poslanika naprednjaka Zoran Babić.

Babić je naveo da određene političke grupe pokušavaju da uplaše građane Srbije promenom Ustava i istakao da Srbija ima jasan stav o Kosovu i Metohiji i da je taj stav iskazala u svim evropskim i svetskim centrima – Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije. Šef naprednjaka u parlamentu podseća da je smanjenje broja poslanika SNS predlagala i dok je bila u opoziciji, jer smatra da parlament sa postojećim brojem poslanika u odnosu na broj stanovnika jeste preglomazan i preskup. Navodeći da mnoge zemlje koje imaju veći broj stanovnika imaju parlamente sa manjim brojem poslanika, Babić kaže da bi najviše zakonodavno telo koje bi imalo između 125 i 150 poslanika bilo daleko efikasnije i jeftinije, a ne bi izgubilo nijednu svoju funkciju.

Socijalista Đorđe Milićević navodi da su potrebna sistemska rešenja koja će unaprediti parlamentarizam i ojačati i osnažiti demokratski sistem. Naglašava i da su Srbiji potrebne efikasne i dinamične institucije koje će raditi u interesu građana, a ne preglomazne, kao i da je potreban i fleksibilan politički sistem.

MIlićević poručuje da je neminovno da će u nekom trenutku doći do promene Ustava, ali i da je važno da te promene ne budu parcijalne i da budu usaglašene sa reformskim procesom u zemlji. Šef poslanika SDS Marko Đurišić ne misli da je glavni problem na političkoj sceni Srbije broj poslanika, nego način na koji se oni biraju i kome su odgovorni. Zato je, kako je naveo, cela priča da se rasprava o promeni političkog sistema svede na to koliko poslanika treba da ima Skupština Srbije – demagoška.On smatra i da puko smanjenje broja poslanika ne bi doprinelo efikasnijem radu parlamenta.

 Demokrate podržavaju smanjenje broja poslanika, ali smatraju da je namera Vučićeve najave skretanje pažnje sa glavnih problema u državi. “Priča o smanjenju broja poslanika je samo izgovor da bi se skrenula pažnja sa glavnih problema u državi – visoke nezaposlenosti, loše ekonomske situacije i teškog života građana. Mi se zalažemo za smanjenje broja poslanika, ali to nije suština, suština je da se skreće pažnja sa bitnijih tema”, smatra poslanik DS Balša Božović.

Vučić je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, održanoj povodom godinu dana od formiranja njegovog kabineta, najavio političke reforme, u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika sa sadašnjih 250 na 125 do 150. “Verujem da cemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izademo pred građane sa nacrtom novih rešenja, i kada je rec o smanjivanju broja poslanika”, rekao je premijer i naveo primer Češke koja ima više od 10 miiona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika. (Tanjug)