Srbija uvozi četiri milijuna tona ugljena

Deficit energenata

Vlada Srbije je nedavno donijela zaključak po kome se Elektroprivredi Srbije (EPS) odobrava uvoz četiri milijuna tona ugljena.

Državni proizvođač električne energije u Srbiji ove će godine morati uvesti više ugljena nego prije osam godina kada su rudnici bili pod vodom zbog velikih poplava.

Vlada Srbije je nedavno donijela zaključak po kome se Elektroprivredi Srbije (EPS) odobrava uvoz četiri milijuna tona ugljena, koliko je procijenjeno da Elektroprivredi Srbije (EPS), zbog trenutne situacije, nedostaje do kraja 2023. godine.

U ovom javnom poduzeću za Euronews Srbija kažu da su u tijeku razgovori o uvozu sa Bosnom i Hercegovinom (Republikom Srpskom), Crnom Gorom, Rumunjskom i Bugarskom.

Iz Rudnika Pljevlja čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore su prije mjesec i po dana priopćili da je postignut dogovor s EPS-om o isporuci oko 300.000 tona ugljena u ovoj godini, s tendencijom da se ta količina u idućem razdoblju i poveća.

Iz Željeznica Republike Srpske nedavno su priopćili da su održali sastanak s predstavnicima Elektroprivrede Srbije, državnog poduzeća za željeznički prijevoz roba Srbija Kargo i kompanije Lager iz Bosne i Hercegovine o prijevozu ugljena za Elektroprivredu Srbije.

Kako je priopćeno, razmatrani su i usaglašavani tehnički detalji kako bi prijevoz ugljena iz Prijedora za Srbiju bio realiziran i u narednom razdoblju bio definiran ugovorom. U EPS-u tvrde da domaće rezerve ugljena postoje, ali je on još duboko pod zemljom, jer kopovi nisu spremni za njegov iskop.

Tako su došli u situaciju da će državno poduzeće za predstojeću sezonu mora kupiti gotovo deset puta više ugljena iz inozemstva, čak i u odnosu na vrijeme najvećeg incidenta, 2014. godine, kada su kopovi uslijed poplava bili pod vodom

You may also like