Home Ekonomija Srbija smanjuje broj javnih službenika za 30 000

Srbija smanjuje broj javnih službenika za 30 000

by admin

Srbija bi do kraja godine u javnim službama trebala imati oko 30.000 djelatnika manje kao rezultat dvogodišnje racionalizacije, priopćila je u nedjelju srbijanska ministrica državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

“Racionalizacija traje već dvije godine jer je na snazi zabrana zapošljavanja (u javnim službama). Do kraja ove godine imat ćemo manje oko 30.000 zaposlenika u državnoj službi. Dakle, manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva u onome što se zove država, a ne javna poduzeća”, objasnila je ministrica Udovički za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Lokalne uprave diljem Srbije dobit će od ministarstva kvote s maksimalnim brojem uposlenika koje mogu imati, a za otpremnine je u proračunu osigurano oko 42 milijuna eura. Ministrica državne uprave najavila je da će racionalizacija u javnim službama početi polovicom rujna, a poslije prvog kruga analizirat će se u kojim sektorima nedostaju kadrovi. Ona je najavila da bi, zbog nedostataka liječnika, nova zapošljavanja u zdravstvu mogla početi već prije kraja godine.

Među neophodne kadrove Udovički je svrstala i stručnjake koji bi Srbiji mogli pomoći u procesu ubrzanja eurointegracije. Srbiju, po riječima ministrice državne uprave, očekuje i ukidanje pojedinih državnih agencija ili spajanje više onih koje se bave srodnim djelatnostima u jednu agenciju. Trenutačno državne agencije u Srbiji imaju ukupno oko 3.000 zaposlenih, a Udovički tvrdi kako je to “mnogo manje nego što se u javnosti misli”.

Related Posts