Srbija računa na različite izvore dobave plina

Izjava Dušana Bajatovića

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija već rezervirala 300 milijuna prostornih metara plina u LNG terminalu za ukapljeni prirodni plin u grčkoj luci Alexandroupolis.

Bajtović je rekao da će Srbija diversificirati svoje izvore opskrbe plinom, s obzirom na to da, osim dvije milijarde kubnih metara plina koje kupujemo od Rusije po naftnoj formuli na temelju sporazuma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji treba još milijardu kubika plina kako bi bila potpuno sigurna.

Prvi čovjek Srbijagasa rekao je za Prvu tv da u Bugarskoj postoji mali kapacitet plinovoda od Varne do Sofije i od Beograda do Niša te da će se morati proširiti kako bi se plin nabavljao i iz tog smjera.

Također, imat ćemo pristup grčkim LNG terminalima Revitauzo i Alexandroupolis. Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i već možemo imati neke efekte”, rekao je Bajatović.

Napomenuo je da ne zna možemo li sklopiti dugoročne ugovore, ali da možda možemo uzeti višak od trgovaca koji proizlazi iz uravnoteženja sustava ili ako neka poduzeća propadnu, pa nitko ne uzima. taj plin. “Kad krene LNG terminal Aleksandropolis, mi kao Srbija imamo već rezerviranih 300 milijuna kubika”, rekao je Bajatović.

You may also like