Srbija očekuje pozitivan rasplet otmica u Libiji

Srbijanska vlada formirala je krizni stožer nakon napada na srbijanskog veleposlanika i otmice dvoje djelatnika srbijanskog veleposlanstva u Libiji, a premijer Aleksandar Vučić i ministarstvo vanjskih poslova očekuju “pozitivan rasplet u sljedećih 48 sati”, doznaje se u ponedjeljak. U libijskom gradu Sabrata u nedjelju oko podneva napadnuta je kolona vozila srbijanskog veleposlanika Olivera Potežice i njegove pratnje koje se kretala ka Tunisu, a u tom napadu jedna je osoba ranjena, a dvoje djelatnika srbijanskog veleposlanstva, djelatnica zadužena za komunikacije Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, oteti su.

Potežica je u izjavi agenciji Tanjug opisao da je napad bio “kao na filmu” te da je u presretanju kolone ranjen jedan libijski državljanin, dok je poslije incidenta jedna osoba uhićena pa se vjeruje da bi se nakon suočavanja s ranjenim Libijcem moglo doći do “nekih informacija”. Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović izjavio je da su libijski dužnosnici naveli kako su uvjereni da će se oteti djelatnici veleposlanstva u idućih 48 sati vratiti, što, po njegovoj ocjeni, može značiti i da su otmičari locirani.

Prema izvješćima srbijanskih medija i svjetskih agencija, sve sigurnosne službe u Sabrati maksimalno su angažirane, postavljeni su kontrolni puktovi i potraga je u tijeku. Agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog vijeća rekao je kako vjeruje da je dvoje otetih službenika srbijanskog veleposlanstva još u Sabrati. Vojno vijeće Sabrate zaduženo je za sigurnost tog područja i lojalno je alijansi koja kontrolira 60 kilometara udaljeni Tripoli, navela je francuska agencija. “Presrela ih je naoružana skupina. Vozilo s veleposlanikom i njegovom suprugom uspjelo je pobjeći iz zasjede, ali su napadači uspjeli zaustaviti vozilo iza njih u kojem su bila dva djelatnika veleposlanstva”, rekao je član veća Abdulhasim Krair.

On je istaknuo kako su vojne snage potom “ispratile ostatak kolone vozila do tuniske granice”, ali je rekao i da veleposlanstvo Srbije nije izvijestilo lokalne vlasti o putovanju, naglasivši kako “nije sigurno putovati kroz ovo područje bez zaštite”.

Sabrata se smatra jednim od uporištem ekstremista u Libiji, gdje je bezakonje poslije svrgavanja režima Muamera el Gadafija privuklo radikalne ekstremiste i džihadiste, prenose beogradski mediji izvješće AFP-a. Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je jučer da su u gradu Sabrati, u napadu na kolonu vozila, oteti djelatnici veleposlansstva Slađana Stanković i Jovica Stepić, a šef diplomacije Ivica Dačić razgovarao je s libijskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Imhamid Abdulazizom. “Nemamo informacije tko su otmičari. Nitko se nije javio s bilo kakvim zahtjevima, pratimo situaciju. Formiran je krizni stožer koji radi na rješavanju izvanredne situacije. O tome sam izvijestio i premijera, cijela država je angažirana”, izjavio je Dačić za RTS.

You may also like

0 comments