Srbija ne može biti neutralna

Sprecijalni predstavnik Vlade Nemačke za predsedavanje OEBS-u Gernot Erler poručio je da neutralna posrednička uloga Srbije između EU i Rusije nije moguća.

“Srbija je na putu u EU i u to spada i postepena primena zajedničke spoljne i bezbednosne politike”, rekao je nemački zvaničnik na konferenciji “Beogradski dijalozi”.

EU od Beograda, prema njegovim rečima, s pravom očekuje postepenu primenu zajedničke spoljne i bezbednosne politike, kao i privrženost vrednostima Unije, u šta, kako je dodao, spada poštovanje međunarodnog prava, primena dogovora, kao i poštovanje teritorijalnog integriteta zemalja. Erler je uveren da “tu nema prostora za neutralnu poziciju, već samo za jasno opredeljenje”: “Ukoliko bi se Srbija odlučila protiv tih zajedničkih vrednosti, ona bi svakako doprinela jačanju onih političkih snaga u Evropi koje žele da uspore dinamiku evropske integracije”, rekao je Erler.

Erler je kazao da se sa velikom pažnjom prati razvoj u Srbiji, dodajući da ona ne samo da ima status kandidata, već je zvanično i počela pristupne pregovore januara prošle godine.  On je izrazio nadu da će uskoro uslediti otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima. Ukazujući da Srbija, uz to, predsedava ove godine OEBS-u, Erler je rekao da su poznate istorijske i kulturne veze koje Beogradea ima sa Moskvom. On je poručio da niko te veze ne kritikuje, niti dovodi u pitanje, već ih smatra šansom kada je reč o uspostavljanju poverenja u radu OEBS.

Govoreći o Srbiji, Erler je kazao da je unutrašnjopolitička agenda impresivna i da iza reformskih koraka u mnogim oblastima stoji puno posla, angažovanja, i hrabrost za nepopularna rešenja. “To su sve reforme koje je Srbija trebalo odavno da uradi, i koje su potrebne Srbiji da bude moderna i konkurentna država, a ne samo za članstvo u EU”, objasnio je on dodajući da bi želeo da vidi veće uključenje opozicije u reformske procese.

Erler je ukazao da je potrebno dalje raditi u oblasti vladavine prava, dosledno nastaviti regionalni program pomirenja i približavanja, izražavajući zadovoljstvo što je Srbija poboljšala odnose sa svim svojim susedima. Kada je reč o odnosu sa Prištinom, on je naglasio da je svaka dobra vest u dijalogu Beograda i Prištine važna, te ocenio da je premijer Vučić iz Brisela doneo jednu pozitivnu vest iz oblasti pravosuđa. “Te vesti su bitne, posebno kada je reč o Poglavlju 35, koje predstavlja otvaranje vrata svih oblasti pristupnih pregovora. Dijalog je i za Evropu od velikog političkog značaja”, naglasio je Erler dodajući da u EU postoji konsenzus u vezi širenja na zapadni Balkan.

Nemačka vlada je, kako je podvukao, privržena procesu širenja EU, za evropsku perspektivu ovog regiona.