Srbija je stabilna, regija je nestabilna

Srbija je stabilna i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i sigurnosti na njezinu teritoriju, zaključeno je u ponedjeljak na sjednici srbijanskog državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je stanje u regiji ocijenilo “složenim”.

Vijeće je govoreći o regiji zaključilo da se ne smije dopustiti prelijevanje političkih ali ni drugih sukoba na teritorij Srbije. Članovi Vijeća za nacionalnu sigurnost izrazili su zabrinutost zbog inicijative za prekid dijaloga između Beograda i Prištine, a naročito zbog zahtjeva za formiranje vojske Kosova.

Vijeće navodi da je “situacija u regiji turbulentna i složena te da je Republika Srbija uložila ogroman napor da se u ovom djelu Europe sačuva mir i stabilnost, te uspostave dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i vjerskih skupina”. “Ipak, bez našeg utjecaja, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su potaknuti kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obavještajnih službi”, kaže se u priopćenju iz srbijanskog Predsjedništva.

Vijeće, navodi se dalje, obvezuje državna tijela da u skladu sa svojim nadležnostima sudjeluju u suradnji sa Srbima u regiji koji se nalaze pod političkim pritiscima centralnih vlasti u pojedinim državama zapadnog Balkana, uz puno poštivanje teritorijalnog integriteta tih država.

Izražavajući zabrinutost zbog zaoštravanja retorike u djelovanju prištinskih vlasti, posebno inicijative za prekidom bruxelleskog dijaloga a naročito zahtjeva za formiranjem vojske Kosova Republika Srbija snažno i nedvojbeno zahtijeva nastavak tog dijaloga. “Vijeće je obvezalo tijela Republike Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabiliziranju stanja na Kosovu kao i stvaranju tzv. vojske Kosova, što bi ugrozilo opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini”, konstatira se u priopćenju.

Sjednicom Vijeća predsjedavao je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, a nazočio je i premijer Aleksandar Vučić. Razmatrana je političko-sigurnosna situacija u zemlji, u regiji zapadnog Balkana i na Kosovu.

You may also like