Srbija ima punu podršku Europsko parlamenta na putu ka EU

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Eduard Kukan izjavio je danas da se Srbija nalazi na dobrom putu ka Evropskoj uniji i istakao da u tome ima punu podršku Evropskog parlamenta. “Vlada Srbije je ozbiljno posvećena tome. Veoma su ozbiljni po pitanju evropske budućnosti Srbije. To je veoma važno”, rekao je Kukan Tanjugu na početku dvodnevne posete Srbiji.

On je istakao da Vlada Srbije ispunjava ono što je obećala i ozbiljno se zalaže da povede Srbiju u EU. Kukan je podsetio da je Evropski parlament nedavno usvojio rezoluciju o Srbiji i pozvao na što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja: “EP podržava otvaranje poglavlja, ali, o tome odlučuje Evropski savet”, rekao je on. Puno toga će, kako je dodao, zavisiti od toga kako će Srbija nastaviti reforme i pristupne pregovore. “Mi želimo da pružimo pomoć Srbiji. Veoma smo zainteresovani da put Srbije ka Evropskoj uniji bude uspešan i siguran sam da će to biti rezultat ove posete”, naveo je Kukan.

Predsedavajući Parlamentarnog obora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije ukazao je i da ima još puno toga da se uradi i da pristupni pregovori nisu laki, ali da postoji napredak. “Sve u svemu, mislim da je Srbija na dobrom putu ka Evropskoj uniji”, istakao je on. Na pitanje da li je optimista, Kukan kaže da je oprezan optimizam uvek dobar. Govoreći o poseti evropskih parlamentaraca Beogradu, Kukan kaže da je reč o trećem sastanku Parlamentarnog komiteta za stabilizaciju i pridruživanje, ističući da je sa njim došla najbrojnija delegacija EP koja je ikada posetila Srbiju. “To znači da su mnogi članovi Evropskog parlamenta zainteresovani za napredak Srbije”, ističe on.

Tokom posete, kako najavljuje, biće reči o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i o svim važnim pitanjima vezanim za pristupne pregovore Srbije i EU. Kukan će se, u odvojenim posetama, sastati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsednicom Narodne skuštine Majom Gojković, a kako je najavio, posetiće i Novi Sad.