Home Energetika Srbija daje zeleno svjetlo za eksploataciju litija?

Srbija daje zeleno svjetlo za eksploataciju litija?

by Energypress.net

Objavio Financial Times

Nakon što je Vlada Srbije prije dvije godine nakon velikih prosvjeda poništila sve ugovore i obustavila pripreme za pokretanje Rio Tintovog rudnika litija, sada se predsjednik Aleksandar Vučić sprema dati zeleno svjetlo za realizaciju projekta.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je za Financial Times da se čini da “nova uvjeravanja” globalnog rudarskog diva Rio Tinta i Europske unije odgovaraju na zabrinutost Srbije oko toga hoće li rudarstvo litija u regiji Jadar na sjeverozapadu zemlje biti u skladu s ekološkim standardima.

Aleksandar Vučić tvrdi da su britansko-australska kompanija i Europska unija dale nove garancije za zaštitu okoliša na zapadu zemlje, gdje bi se litij trebao eksploatirati.

Vučić je u intervjuu upravo za FT izjavio da će se eksploatacijom litija osigurati proizvodnja baterija i električnih vozila u Srbiji. Očekuje da će poslovni ljudi i političari sljedeći mjesec doći u Beograd radi službenog obraćanja javnosti o ovom projektu.

“Ako uredimo sve što je potrebno, rudnik bi mogao biti otvoren 2028.”, rekao je Vučić za Financial Times, dodavši da bi rudnik trebao proizvoditi 58.000 tona litija godišnje.

Litij je također ključni element za proizvodnju baterija za telefone i laptope.

O tome da će britansko-australska multinacionalka započeti iskopavanje litija u dolini rijeke Jadar na sjeverozapadu zemlje govorilo se u Srbiji prije nekoliko godina, ali je vlada poništila sve dozvole za projekt vrijedan 2,4 milijarde dolara 2022. godine nakon masovnih ekoloških prosvjeda.

Analitičar britanske kompanije za prikupljanje i analizu podataka u industriji Fastmarkets Martin Baker je naglasio da je riječ o nalazištu visokokvalitetnog litija koje je puno veće od drugih nalazišta litija u svijetu, piše FT.

Related Posts