Srbija će sudjelovati na energetskom sastanku u Dubrovniku, prioritet koridor plinovoda iz Azerbajdžana

Srbija će sudjelovati na drugom sastanku CESEC-a koji se 10. srpnja održava na visokoj razini u  Dubrovniku. Razmatrat će se problemi diverzifikacije izvora opskrbe plinom.  Sastanak se održava na poziv potpredsjednika Europske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča, prenosi Beta.

Nazočit će ministri energetike  Hrvatske, Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Slovenije, Slovačke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine. Ministri će potpisati Memorandum razumijevanja o zajedničkom pristupu  izazovima raznolikosti te sigurnosti opskrbe plinom. . Cilj memoranduma i akcijskog plana, koji je njegov sastavni dio jest ubrzati provedbu velikih energetskih projekata u sklopu središnje i jugoistočne Europe i povezivanje inicijativa o povezivanju plinskih mreža.

Naime, u veljači ove godine u Sofiji je održan  prvi sastanak radne grupe visoke razine. Radnu skupinu čine stručnjaci zemalja članica EU-a iz srednje i jugoistočne Europe. Europska komisije je potvrdila kako joj je u interesu sudjelovanje Srbije, kao zemlje kandidata za člana Europske unije, u regionalnoj energetskoj strategiji koja treba osigurati opskrbu plina iz tri izvora, pri čemu se prednost daje južnom plinskom koridoru za isporuku plina iz Azerbajdžana, središnje Azije, Cipra i Izraela.

 

You may also like