Srbija angažirala Tonya Blairea na polju modernizacije

Beograd — Potez Vlade Srbije da angažuje konsultatntsku kuću bivšeg premijera VB Tonija Blera putokaz je u pravcu modernizacije državnog aparata.

To je mišljenje predstavnik Organizacionog odbora savetovanja “Velika Britanija i Srbija – stvaranje strategijskih partnerstava“ dr Mihajlo Rabrenović. Firma “Tony Blair Associates“, kako je objasnio, predlaže model rada kabineta koji će funkcionisati pomoću pet takozvanih “delivery units“ u okviru Vlade Srbije – za privatizaciju javnih preduzeća, infrastrukturu, direktne strane investicije, državnu upravu i za poljoprivredu, i to po uzoru na model rada nekadašnjeg britanskog premijera.  “Za potpuni uspeh ovog modela od presudnog je značaja da za te poslove budu odabrani ljudi sa odgovarajućim znanjima i iskustvima“, rekao je Rabrenović, inače ekspert za strategijski menadžment i modernizaciju javnog sektora.

Neophodno je da se nastavi sa daljom modernizacijom javnog sektora u Srbiji, a posebno reformama koje se odnose na upravljanje javnim sektorom i javnim preduzećima, rekao je on u izjavi Tanjugu uoči konferencije na temu saradnje Srbije i Velike Britanije, koja će u organizaciji konsultantske kuće “Eurosfera“ biti održana 27. februara.  Skup o saradnji Srbije i Velike Britanije trebalo bi da otvori potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a govoriće poslanica Konzervativne partije Dejvida Kamerona u britanskom parlamentu Karen Lamli, predsednik Britansko-srpske privredne komore ser Pol Džadž, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara, Aleksandra Đurović, predsednica Odbora za Spoljne poslove Skupštine Srbije, Zoran Perišić, predsednik Stalne konferencije gradova i opština, i drugi.

Kada je reč o širenju saradnje, Rabrenović smatra da prostor postoji u oblastima kao što su građevinarstvo, saobraćaj, infrastruktura, zdravstvo, medicinski turizam, farmaceutska privreda, poljoprivreda, ali i kreativna industrija ili sfera obrazovanja. Štaviše, kazao je, gotovo u svim privrednim granama postoje potencijali, samo ih treba prepoznati.  “Širenje saradnje je moguće u segmentu spoljne trgovine i investicija. Puno mogućnosti za ulaganja ima i u oblasti malih i srednjih preduzeća“, smatra Rabrenović koji se specijalizovao u oblasti menadžmenta u SAD, Ruskoj Federaciji i Austriji, kao i u Velikoj Britaniji – uz podršku Čivning programa britanske Vlade, na “London School of Economics and Political Science“.

Posle reformskih poteza Vlade Srbije i usvajanja paketa reformskih zakona, poručuje on, ambijent za investiranje je znatno privlačniji i uslovi za saradnju sa novim britanskim investitorima. “Britanci su sada zainteresovani ne samo za investiranje, između ostalog i u firme u stečaju. Kada je reč o firmama u restrukturiranju, tu postoji niz značajnih industrijskih, proizvodnih i drugih kapaciteta, veoma upotrebljivih u poslovnom smislu. Sigurno je da za takve firme ima interesovanja“, rekao je Rabrenović.  Britanske firme su to interesovanje, kako je naveo, već iskazale slanjem pisama o zainteresovanosti za kompanije u različitim oblastima – od metalskog sektora, preko poljoprivrede, saobraćaja, pa sve do turizma.

Investitori bi, kako je kazao, voleli da vide i da je Srbija sklopila aranžman sa MMF-om, jer je to potvrda uticajne međunarodne finansijske organizacije da se u Srbiji vodi konzistentna ekonomska politika, ali i da su uslovi poslovanja predvidivi i prihvatljivi.  “Aranžman je garancija za potencijalne investitore i značajan faktor koji utiče na opredeljenje investitora da li će plasirati kapital“, rekao je Rabrenović.  Postojanje viznog režima između Srbije i Velike Britanije jeste izvesnoograničenje za poslovne ljude, ali je potencijal za širenje saradnje dveju zemalja i dalje veliki  Bilo bi dobro da u narednom periodu razvoja ekonomskih i drugih odnosa dve zemlje, dođe do ublažavanja viznog režima, a u doglednom periodu i potpunog ukidanja.

Dalji put Srbije u Evropsku uniju je, kako je kazao, za Britance još značajniji pokazatelj pri donošenju ekonomskih i političkih odluka.  On je podsetio da je za Srbiju, u tom smislu, bila značajna i nedavno održana investiciona konferencija u Londonu, kojoj je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

 

You may also like