Home Energetika Spriječeno zatvaranje sisačke rafinerije, loši financijski rezultati INA-e

Spriječeno zatvaranje sisačke rafinerije, loši financijski rezultati INA-e

by Energypress.net

INA  je u prvom polugodištu ostvarila 32% manji neto prihod od prodaje od 6,29 milijardi kuna, dok je neto dobit pala za više od 90%, što je posljedica pada cijena nafte i plina, stoji u financijskom izvješću Ine.

Prema tom izvješću, neto dobit tvrtke bez jednokratnih stavki, iznosila u prvom polugodištu 23 milijuna kuna, što je 93% manje nego u istom razdoblju lani. Zarada po dionici pala je na 2,3 kune, dok je prije godinu dana iznosila 32,8 kuna. Poslovanje segmenta Rafinerije i marketing odvija se u nešto manje poticajnom okruženju, a prosječna rafinerijska marža smanjila se za 38%, naglašavajući potrebu za daljnjom optimizacijom i prilagodbom tržištu. Smanjenje bruto rafinerijskih marži djelomično je ublaženo pozitivnim poslovanjem Trgovine na malo, zaključuje se u izviješću.

CCS EBITDA je u prvom ovogodišnjem polugodištu, bez jednokratnih stavki, iznosila 755 milijuna kuna, što predstavlja pad od 57% u odnosu na isto razdoblje lani dok je  EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je 1,04 milijardi kuna, što je smanjenje od 615 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Negativan utjecaj u prvom redu bio je potaknut manjom cijenom Brenta i prirodnog plina. Cijene plina smanjene su zbog smanjenih cijena za kućanstava, ali i jačanja tržišne konkurencije koja dodatno spušta cijene.

Hrvatski članovi Uprave Ine blokirali su pokušaj MOL-a za zatvaranjem sisačke rafinerije, odnosno njezinim pretvaranjem u distributivno-logistički centar. Na jučerašnjoj sjednici Uprave našla se točka dnevnog reda o koncentraciji prerade u riječkoj rafineriji i prenamjeni sisačke rafinerije, ali trojica hrvatskih članova odbila su glasati o tome, čime je srušen kvorum.

Mađarski članovi Uprave tražili su da Uprava odobri sredstva za modernizaciju riječke rafinerije u ovoj i idućoj godini, ali uz uvjet zaustavljanja prerade u Sisku, smatrajući da te dvije odluke treba donijeti istodobno jer se u Sisku navodno gomilaju gubici od 200 mil. kn godišnje. To je u suprotnosti s nekim procjenama hrvatske strane koja je izračunala da je prerada domaće nafte u Sisku isplativa, a hrvatski članovi Uprave smatraju da se ne zapravo zatvaranjem Siska ne garantira dovršetak modernizacije rafinerije u Rijeci. Jutarnji list piše da je zahtjev MOL-a u suprotnosti s odlukama Arbitražnog suda u Parizu koji je prije dvije godine naložio MOL-u da donosi odluke u najboljem poslovnom interesu društva.

Related Posts