Spremaju se za prvi vodikov grad

Velika Britanija
Britanske plinske tvrtke očekuju da već 2030. godine u Velikoj Britaniji bude ostvaren prvi ‘vodikov grad’, tj. naselje koje će opskrbu energijom temeljiti na vodiku, a punu tranziciju na vodikovo energetsko gospodarstvo do 2050.

Gdje će se nalaziti taj prvi ‘vodikov grad’ još, doduše, nije poznato, ali taj projekt samo je dio šireg plana prelaska britanskog plinskog gospodarstva na vodikovo gospodarstvo do 2050. godine. Uostalom, tako je predviđeno u Planu za zelenu industrijsku revoluciju koju je britanska vlada na čelu s premijerom Borisom Johnsonom predstavila u studenom prošle godine.

Spomenuti projekt objavilo je britansko Udruženje energetskih mreža (ENA) i poznato je da ga je razvila poznata certifikacijska i konzultantska tvrtka DNV GL. Temelji na četiri načela: sigurnosti, održavanju pouzdanosti opskrbe, zadovoljavanju potreba korisnika i ostvarivanju lanca dobave, a ostvarit će se u također četiri faze

U prvoj fazi projekta, koja bi trebala biti dovršena do 2025. godine provest će se sve potrebne radnje, što uključuje nastavak zamjene plinskih sustava tako da budu spremne za prihvat vodika umjesto prirodnog plina u 100%-tnom iznosu i istraživanje mogućnosti njegove primjene u kućanstvima također u 100%-tnom iznosu. Pri tome bi već do 2023. godine trebalo ostvariti rješenja za primješavanje vodika u prirodni plin u postojećem plinskom sustavu u iznosu do 20% volumena i ostvarivanje pilot-projekta primjene vodika kao 100%-tnog energetskog rješenja u nekoliko zgrada. Od 2025. godine ta bi se razina trebala povisiti na cijelo naselje, a do 2030. i na manji grad, tj. prvi vodikov grad. Istodobno bi za široku primjenu trebali biti spremni prvi kućanski uređaji prilagođeni za korištenje vodika kao energenta, a smjese s vodikom bit će široko korištene u proizvodnji električne energije. Već od 2025. godine snaga za proizvodnju vodika trebala bi dosegnuti 1 GW, a za 2030. cilj je 5 GW. U narednom desetljeću projekt će se proširiti i predviđena je gradnja vodikovoda između industrijskih čvorišta i njihovo povezivanje sa sustavima za proizvodnju i pohranu vodika. U isto vrijeme trebala bi biti završena prilagodba, odnosno pregradnja postojećeg plinskog sustava, tako da se omogući 100%-tna primjena vodika u kućanstvima, industriji i prometu.

Za vodik se također očekuje da bude dugoročno rješenje goriva u prometu, ponajviše za pogon teških prijevoznih sredstava. U sljedećih pet godina to bi trebalo ostvariti za kamione i autobuse, a zatim će se, nakon 2025. projekt usmjeriti na brodarstvo, za koje se nakon 2030. godine očekuje još veća primjena vodika nakon 2030. Potpuni prelazak na vodikovu energetiku predviđen je za peto desetljeće 21. stoljeća, tj. nakon 2040. Do tada će u Velikoj Britaniji biti ostvarena široka mreža vodikovoda i brojna postrojenja za proizvodnju i pohranu vodika.

U tom projektu sudjeluje pet najvećih britanskih plinskih tvrtki: Cadent, National Grid, Northern Gas Networks, SGN i Wales & West Utilities koje isporučuju prirodni plin za oko 85% kućanstava širom Velike Britanije, izvijestio je poznati energetski portal, odnedavno s redakcijom u JAR-u, ‘Power Engineering International’, donosi Energetika-net.

You may also like