Sprema li se “urota” protiv Angele Merkel?

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u ponedjeljak da ostaje pri svojoj migracijskoj politici iako raste nezadovoljstvo u redovima njezinih konzervativnih saveznika u Bavarskoj.

Merkel će na predstojećoj konferenciji Kršćansko-demokratske unije (CDU) “ponoviti svoj jasan stav” o tome što je potrebno učiniti na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se smanjio priljev izbjeglica, iako je kritiziraju njezini saveznici, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade Steffen Seibert Sve veći broj političara iz kancelarkinog CDU-a, ali posebno iz bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) otvoreno kritizira politiku otvorenih vrata prema migrantima. Prošle godine ih je zbog toga u zemlju stiglo 1,1 milijun.

Seibert se oglasio nekoliko sati pošto je bivši bavarski premijer Edmund Stoiber kancelarki dao ultimatum da promijeni politiku do ožujka ili će se suočiti s otvorenom pobunom.  Stoiber, koji i danas ima snažnu poziciju i utjecaj u CSU-u, odbio je odgovoriti na pitanje Sueddeutsche Zeitunga bi li u tom slučaju krenuo proces njezine smjene. On misli da se njemačka južna granica s Austrijom mora zatvoriti. Merkel je ranije više puta rekla da bi to bilo suprotno njemačkim zakonima koji žrtvama progona jamče pravo na azil.  “Kancelarka prima na znanje sve te doprinose”, rekao je Seibert referirajući se na kritike. Dodao je da će čelnici EU-a u veljači ili ožujku vidjeti ubiru li ploda postojeći napori da se smanji dolazak migranata.

Merkel želi razmještaj tražitelja azila po zemljama Unije kako bi se pravilnije rasporedio teret i sačuvao schengenski režim. Želi i jačanje nadzora vanjskih granica EU-a i ispunjenje obaveze o tri milijarde eura vrijednoj pomoći Turskoj, u kojoj se nalazi dva milijuna sirijskih izbjeglica.

You may also like

0 comments