Sporost oporavka gospodarstva spustila cijenu nafte

U znaku deblokade Libije
Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine 40 dolara jer trgovce zabrinjava stagnacija oporavka svjetskog gospodarstva a dodatni uteg bila je i povećana opskrba iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 39,72 dolara, a u SAD-u 37,21 dolar.

Trgovce je na početku tjedna zabrinuo opetovani rast broja zaraženih koronavirusom, a sve više zemalja uvodi lokalizirane mjere, što koči ekonomsku dinamiku, što pak vodi prema slabom rastu potražnje za naftom, navode u bilješci iz ING Snapa.

Kočnica cijenama bila je najava vođe oružanih postrojbi u istočnom dijelu Libije Khalife Haftara da će okončati blokadu naftnih postrojenja, što bi značilo veću ponudu nafte na tržištu, no svjetske agencije procjenjuju kako treba biti oprezan u očekivanju početka rada naftnih postrojenja i sredozemnih luka za izvoz. To bi moglo biti dodatna briga na sastanku zemalja OPEC+ ovoga tjedna.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) njezini saveznici sastat će se 17. rujna kako bi raspravljali o provedbi dogovora o smanjenju opskrbe za 7,7 milijuna barela dnevno, no analitičari ING Snapa ne očekuju dodatno smanjenje opskrbe.

Značajniji pad cijena spriječila je tropska oluja Sally, koja je u nedjelju ojačala u Meksičkom zaljevu i mogla bi se razviti u uragan kategorije 2. Oluja će po drugi puta u manje od mjesec dana poremetiti proizvodnju nafte, nakon uragana Laura.

Cijene nafte obično rastu kad se proizvodnja zaustavi, ali zbog pandemije koronavirusa sve više jača zabrinutost za potražnju a opskrba i dalje raste. SAD je najveći potrošač i proizvođač nafte u svijetu. OPEC danas nije izvijestio o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica na kraju prošlog tjedna. U četvrtak iznosila je 39,83 dolara.

You may also like

0 comments