Sporni sudac prisegnuo u ružičnjaku Bijele kuće

Neil Gorsuch, kojega je izabrao američki predsjednik Donald Trump, a potvrdio Senat s republikanskom većinom, u ponedjeljak je u Bijeloj kući prisegnuo za suca Vrhovnog suda i očekuje se da će odmah utjecati na odluke suda u kojemu ponovno dominiraju konzervativci.

Gorsuch je dao prisegu pred Trumpom na svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće ispunivši prazninu koja je trajala gotovo 14 mjeseci nakon smrti konzervativnog suca Antonina Scalije u veljači 2016. Svečanom polaganju prisege prisustvovala je i Scalijina udovica Maureen.

Zahvaljujući Trumpovu izboru 49-godišnji Gorsuch postao je najmlađi sudac Vrhovnog suda otkako je republikanski predsjednik George H.W. Bush 1991. izabrao Clarencea Thomasa u dobi od 43 godine. Moglo bi se očekivati da će Gorsuch tu dužnost obnašati desetljećima jer je ona doživotna. Vrhovni sud ima devet sudaca, a konzervativci sada opet imaju prevagu 5-4.

Trump bi mogao imenovati i druge kandidate i time još više učvrstiti konzervativce u tom visokom sudu jer su trojica od osmorice sudaca u dobi od 78 godina ili stariji. Gorsuchova potvrda velik je dobitak za Trumpa jer pokazuje da može ‘progurati’ važna imenovanja u Kongresu pošto Zastupnički dom prošli mjesec nije uspio usvojiti zdravstvenu reformu koja bi poništila Obamacare.

You may also like