Home Geopolitika Sporni klerik pristaje na potpunu suradnju o puču u Turskoj

Sporni klerik pristaje na potpunu suradnju o puču u Turskoj

by admin

Muslimanski klerik koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, Fethullah Gulen, kojega Ankara optužuje da je potaknuo vojni udar polovinom srpnja, u petak je u tekstu objavljenom u francuskom listu Le Mondeu napisao da traži “međunarodnu istragu” o pokušaju puča, obećavši “potpunu suradnju”.

“Upućujem apel turskim vlastima i obećavam potpunu suradnju. Zahtijevam da neovisno međunarodno povjerenstvo provede istragu o pokušaju državnog udara”, piše u francuskome dnevnom listu Gulen.

Po mišljenju službene Ankare, koja od Washingtona traži Gulenovo izručenje, taj je turski klerik bio mozak neuspjelog puča u kojemu su ubijene 273 osobe, a 2000 ih je ozlijeđeno.

Nekadašnji imam i dalje negira bilo kakvu umiješanost u puč koji naziva “najgorim terorističkim činom” počinjenim na turskome tlu. “Ako se desetina optužbi protiv mene pokaže utemeljenima, obećavam da ću se vratiti u Tursku i pristati na najtežu kaznu”, stoji u Gulenovu tekstu. “No ako su vojnici koji tvrde da su pristaše Hizmeta (Gulenova pokreta) umiješani u ovu zavjeru, kažem to bez imalo grižnje savjesti…. riječ je o prijestupnicima koji su doveli u opasnost jedinstvo i integritet zemlje, osobe koje su izdale moj ideal. Neka ih Bog kazni”, napisao je te dodao da se “cijeli život bori protiv vojnih intervencija”

Turska zahtijeva izručenje 32 diplomata koji su pobjegli nakon što ih je Ankara opozvala u sklopu istrage poslije prošlomjesečnoga neuspjelog vojnog udara, izvijestilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Turske su vlasti uhitile, privele i pustile iz pritvora desetke tisuća uhićenih. Među njima su bili civili, suci, profesori i vojno osoblje. Svi su uhićeni nakon pokušaja vojnog udara 15. srpnja za čiju organizaciju predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivljuje mrežu što je predvodi muslimanski klerik Fethullah Gulen koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.

Čistke zabrinjavaju zapadne saveznike zbog stabilnosti u zemlji – članici NATO-a i partnerici u letovima i napadima na Islamsku državu. No turski su dužnosnici gnjevni zbog izostanka suosjećanja zapadnih dužnosnika koji su, po mišljenju turski vlasti, zabrinutiji zbog strogog kažnjavanja krivaca nego zbog samoga udara.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je, na konferenciji za novinare održanoj u Ankari zajedno s iranskim kolegom, rekao da je zbog istrage povezane s vojnim udarom opozvano 208 turskih diplomata, no da ih je 32 pobjeglo u druge zemlje. “U kontaktu smo s predstavnicima zemalja u koje su diplomati pobjegli i radimo na njihovu izručenju Turskoj”, rekao je Cavusoglu. U bijegu su trojica vojnih atašea. Dvojica su iz Grčke pobjegla u Italiju, a jedan u Bosnu, rekao je ministar.

Related Posts