Sporna uhićenja lijevih intelektualaca u Turskoj

Tursko pravosuđe je u ponedjeljak pokrenulo proces protiv vođe glavne oporbene stranke jer je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nazvao diktatorom i upozorio na vrlo sporna uhićenja intelektualaca.

Protiv predsjednika Republikanske narodne stranke (CHP, socijal-demokrati) Kemala Kilicdaroglua tužitelj Ankare pokrenuo je istragu zbog “vrijeđanja predsjednika”, što je kazneno djelo kažnjivo do četiri godine zatvora, izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Tijekom kongresa na kojem je ponovo izabran na čelo CHP, Kilicdaroglu je optužio Erdogana da je naredio zatvaranje dvadesetak osoba koje su potpisale peticiju za mir na jugoistoku zemlje u kojem su Kurdi većina. “Diktator stavlja u zatvor intelektualce koji izražavaju svoje mišljenje”, rekao je pred svojim pristalicama.

U petak je policija privela i pritvorila dvadesetak sveučilištaraca koji su s oko 1200 drugih potpisali tekst u kojem se kritizira “pokolj, planiran i namjeran”, koji je počinila vojska u nekoliko gradova u operacijama protiv pristalica pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK).

U sukobima je poginulo više desetaka civila, navode nevladine organizacije. Erdogan je više puta nazvao potpisnike peticije “izdajnicima” i “suradnicima PKK” i tražio je da budu izvedeni pred sud. Istodobno s pokretanjem kaznenog postupka, Erdogan je protiv Kilicdaroglua uložio građansku tužbu, kojom traži oko 30.000 eura odštete i kamata.

You may also like

0 comments