Sporija isporuka cijepiva zabrinula ulagače

Skepsa
Dionički indeksi u SAD-u su jučer zabilježili korekciju na kraju trgovinskog dana, nakon objave izvješća da bi prva isporuka Pfizerova cjepiva protiv Covid-19 mogla biti manja nego je to ranije najavljivano, što bi značilo i sporiji izlazak iz krize.

U fokusu investitora su ponovno bili i pregovori o novom fiskalnom paketu, odnosno mogućnost postizanja dogovora prije kraja godine. Dionički indeksi s naše strane Atlantika su bilježili šarolika kretanja. Slabljenje optimizma utjecalo je na rast potražnje za sigurnijim klasama imovine te je prinos na 10-godišnji Treasury pao 3bb na 0,91%, dok se prinos na istovjetni Bund spustio 4bb na -0,56%, što je najveći pad u posljednjih 10 tjedana.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize. Uz to, središnje banke širom svijeta popustile su monetarnu politiku, pa su tržišta preplavljena svježim novcem koji uglavnom ide na tržišta dionica, s obzirom na rekordno niske kamatne stope u svijetu.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu. Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor do kraja godine.

Zbog toga su u drugom planu podaci koji pokazuju da je posljednjih mjeseci oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva usporen jer su mnoge savezne države ponovno uvele restriktivne mjere zbog širenja koronavirusa. Unatoč velikim štetama koje je pandemija nanijela gospodarstvu, S&P 500 indeks porastao je ove godine 13 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno.  Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica blago porasle, što se ponajviše zahvaljuje jačanju energetskog sektora, no trguje se oprezno, kao i proteklih dana. Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, dok su Crobex indeksi, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na početku tjedna, na putu dobitaka peti tjedan zaredom.

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u petak, četvrti dan zaredom, pa su dosegnule nove rekordne razine jer se ulagači nadaju da će se, zahvaljujući cjepivu protiv covida-19 i poticajnim mjerama, svjetska gospodarstva iduće godine brzo oporaviti od koronakrize. Ulagači očekuju da će se nakon cijepljenja gospodarske aktivnosti normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

Na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta i jutros kreće na najnižim razinama od travnja 2018. godine jer se očekuju nove poticajne mjere u američkom gospodarstvu i jer su ulagači skloni rizičnijim investicijama.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle i dosegnule najviše razine od ožujka nakon što su OPEC i saveznici tog kartela dogovorili manje nego što se planiralo povećanje proizvodnje od siječnja iduće godine. Na američkom je tržištu cijena barela skočila 1,5 posto, na 46,34 dolara, a na londonskom tržištu 1,8 posto, na 49,59 dolara.

You may also like

0 comments