Spori oporavak potražnje u SAD-u podigao cijenu nafte

Posljedice polarnog vala

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 66 dolara, potaknute očekivanjima spore obnove proizvodnje u SAD-u nakon polarnog vala i procjenama o naznakama posustajanja pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 65.60 dolara, dok je na američkom bila 62.09 dolara.

Tržišta su jučer katapultirala očekivanja spore obnove proizvodnje u Teksasu nakon polarnog vala koji je prouzročio prekid u opskrbi strujom, vodom i plinom i zamrznuo bušotine i postrojenja. Neki američki proizvođači iz škriljaca predviđaju niže razine proizvodnje u prvom tromjesečju.

Danas su raspoloženje dodatno poboljšale ocjene da pandemija koronavirusa pokazuje naznake popuštanja.

Analitičari smatraju da su tržišta poduprle i optimistične procjene cijena koje su objavili vodeći američki brokeri.

Goldman Sachs očekuje da će cijena barela na londonskom tržištu u drugom tromjesečju dosegnuti 70 dolara, povisivši procjenu za 10 dolara. U trećem tromjesečnu trebala bi iznositi 75 dolara, što je također za 10 dolara više no što su do sada očekivali.

Morgan Stanley očekuje da će se cijena barela u Londonu u trećem kvartalu popeti na 70 dolara.

Potporu cijenama pružio je danas i slabiji dolar, koji je ojačao kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 62 dolara, što znači da je porasla 70 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments