Sporazum s Iranom znači sprješavanje rata na Bliskom istoku

Ne bi li skeptične kongresnike i javnost uvjerio u kvalitetu dogovora o iranskom nuklearnom programu, američki je predsjednik Barack Obama rekao u srijedu da je taj sporazum najbolji način da se izbjegne utrka u nuklearnom naoružanju i ratovanje na Bliskome istoku.

“Bez dogovora iranski nuklearni program ne bi bio ni na koji način ograničen i Iran bi bio bliže proizvodnji nuklearne bombe. Bez dogovora postojao bi još veći rizik od rata na Bliskome istoku”, rekao je Obama na konferenciji za novinare koju su prenosile nacionalne televizije, dan pošto je u Beču postignut dogovor šest svjetskih sila i Teherana o smanjenju iranskog nuklearnog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija.

Po Obaminim riječima, ne iskoriste li Sjedinjene Države priliku za sporazum, “buduće će nas generacije osuditi”. Bečki je dogovor Obamin politički trijumf, jer je on svoj boravak u Bijeloj kući posvetio popravljanju odnosa SAD-a i neprijatelja, ali je, piše Reuters, i njegov najveći vanjskopolitički rizik otkako je od 2009. na vlasti. “Bez dogovora međunarodne bi sankcije propale i ne bi bilo izgleda da ih obnovimo”, rekao je. “Ovaj nam dogovor daje mogućnost da mirno riješimo veliku prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”.

Obama je govorio novinarima, ali CNN javlja kako će njegova stvarna publika biti skeptični demokrati s Capitol Hilla koji bi mogli stati uz republikance, protiv dogovora s Iranom.

You may also like