Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 56 dolara nakon što su neovisni proizvođači i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) prvi puta od 2001. godine dogovorili zajedničko smanjenje proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela poskočila je u odnosu na prethodno zatvaranje 2,21 dolar, na 56,54 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,16 dolara višoj cijeni, od 53,66 dolara. Na početku tjedna cijene su na međunarodnim tržištima reagirale na subotnji sporazum neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom i OPEC-a o smanjenju proizvodnje za 558 tisuća barela dnevno. To je ujedno najveći doprinos neovisnih proizvođača zajedničkom smanjenju otkada su pokrenute takve inicijative.

Sporazum se nadovezao na dogovor na razini OPEC-a krajem studenog o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno kroz razdoblje od šest mjeseci, počevši od početka iduće godine. “OPEC je povukao vrlo važan potez u smjeru zaustavljanja nesmiljenog rasta globalnih zaliha i ubrzavanja procesa uravnoteženja tržišta, pod uvjetom da se poštuje dogovoreno, da Libija i Nigerija ponovo ne povećaju proizvodnju i da američki proizvođači ne reagiraju u vrlo kratkom roku”, napisao je David Hufton iz PVM Oil Associatesa.

“Kako stvari danas stoje, proizvodnja još nije smanjena, zapravo i dalje raste… a sa strane fundamenata teško je opravdati skok cijena prije stvarnog smanjenja ponude, osim ako objašnjenje ne potražimo u fokusiranju likvidnosti i aktivnostima špekulanata, koji se u velikom broju aktiviraju na takvim mjestima”, dodao je Hufton. Zbog blagdana u islamskom svijetu OPEC danas nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte na kraju prošlog tjedna. U četvrtak iznosila je 50,04 dolara.

Related Posts