Home Energetika Sporazum o iranskom programu važan za sigurnost Europe

Sporazum o iranskom programu važan za sigurnost Europe

by Agencije

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, koji se počeo provoditi prije godinu dana, iznimno je važan za sigurnost Europe, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Na današnji dan prije godinu dana počela je provedba Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (JCPOA) zaključenog između Europske unije, Kine, Njemačke, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Irana. “JCPOA je multilateralni pothvat postignut diplomatskim sredstvima i podržan rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a.
On danas pripada cijeloj međunarodnoj zajednici, donosi korist svima i stvara nove mogućnosti za poboljšanu regionalnu suradnju koje svi trebaju iskoristiti”, rekla je Mogherini, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

“EU će nastaviti raditi ruku pod ruku sa svima koji žele pridonijeti njegovoj punoj provedbi i postizanju ciljeva koji su nas ujedinili. On je iznimno važan u prvom redu za našu sigurnost”, istaknula je Mogherini.

Potporu tom sporazum dao je i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, koji je rekao da je on “težak i sporan”, ali da je zaustavio razvoj nuklearne tehnologije u Iranu i da je stoga važan i treba i dalje provoditi.

Novoizbrani američki predsjednik Donald Trump u nekoliko je navrata kritizirao taj sporazum, tvrdeći da on neće spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Related Posts