Sporazum o Brexitu je najbolje rješenje

Sporazum o brexitu dogovoren s Europskom unijom je “najbolje i jedino rješenje”, ustvrdio je u srijedu njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.
“Naše stajalište je jasno. Sporazum o izlasku je najbolje i jedino rješenje za uređeni izlazak”, rekao je Maas u razgovoru za medijsku skupinu Funke. Zastupnici britanskog parlamenta prihvatili su utorak tzv. Bradyjev amandman kojim se tvrda granica u Irskoj zamjenjuje “alternativnim rješenjima” dajući premijerki Theresi May “mandat” da zatraži nove pregovore kako bi s Bruxellesom dogovorila bolji sporazum o izlasku iz Europske unije.

Njemački ministar vanjskih poslova je podsjetio da je njegova zemlja privržena ‘backstopu’, zaštitnom mehanizmu kojim bi se izbjegao povratak na fizičku granicu između Irske i Sjeverne Irske. “Njemačka i cijela Unija su čvrsto iz Irsku. Nećemo prepustiti Irsku izolaciji u tom pitanju”, rekao je Maas.

Sporazum o brexitu, koji je premijerka mukotrpno dogovarala s Europskom unijom, parlament je odbio 15. siječnja s 432 glasa naspram 202. Premijerka je najavila da će se 14. veljače održati glasanje o izlasku bez sporazuma ako se do 13. veljače ne postigne sporazum s EU.

Broj smrtnih slučajeva od srčanih i moždanih udara u Britaniji će se znatno povećati u desetljeću nakon brexita zbog povećanja cijena voća i povrća, upozorava se u novoj studiji. Britanija izlazi iz Europske unije 19. ožujka, a još je uvijek neizvjesno kakav će dogovor, ako ga uopće bude, postići premijerka Theresa May i kakav će to imati učinak na trgovinu. Britanija je jako ovisna o uvozu hrane, posebno voća i povrća, a analiza objavljena u časopisu BMJ Open predviđa znatan pad konzumacije zdrave hrane u svim scenarijima brexita.

U slučaju tzv. neurednog brexita, u kojem će Britanija napustiti EU bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, znanstvenici s londonskog kraljevskog koledža predviđaju najmanje 12.400 dodatnih smrti od kardiovaskularnih bolesti u dekadi nakon brexita. Pošto u Britaniji, po podacima tamošnje zaklade za srčane bolesti, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire 42 tisuće ljudi, radi se o znatnom povećanju. “Po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, cijene banana porasle bi 17 posto, naranči za 14 posto i očito je da će voće i povrće koje uvozimo biti najviše pogođeno rastom cijena”, rekao je glavni autor studije Christopher Millet.

“S brexitom bez sporazuma očekujemo dodatnih 12.400 smrtnih slučajeva između 2021. i 2030., a čak i u slučaju ‘urednog’ razlaza očekujemo 6000 smrtnih slučajeva više”, rekao je Millet. Voće i povrće sadrže vitalne hranjive stvari, vitamine, minerale i antioksidanse koji pomažu kardiovaskularnu funkciju.

Britanija je 2017. uvezla 84 posto konzumiranog voća i 48 posto povrća. Golema većina toga dolazila je iz zemalja EU-a. Nakon brexita doći će do problema i s uvozom iz trećih zemalja jer će Britanija morati prihvatiti pravila WTO-a ili voditi spore bilateralne trgovinske pregovore s jednom po jednom zemljom.

Millet i njegov tim opsežnom analizom podataka došli su do pretpostavke da će u slučaju neurednog brexita konzumacija voća u Britaniji pasti za 11.4, posto, a povrća za 9 posto. “To je ozbiljno”, rekao je Millet. “Britanske obitelji će za voće i povrće plaćati više, a to će ih financijski pogoditi i cijela situacija će imati ozbiljne zdravstvene posljedice”.

On dodaje kako bi britanski političari tome morali posvetiti više pozornosti. “Britanska javnost ne mora nužno biti svjesna da će cijena banana toliko porasti i što će to značiti za svakodnevan život”. “Ali političari bi trebali. To su stvarne posljedice brexita”, zaključio je Millet.

You may also like

0 comments